USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Пожежі на окупованому Росією острові Джарилгач знищили екосистему зі збитками на мільярди гривень

Вогонь знищив заповідну зону, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова та популяції всіх рідкісних тварин
Джарилгач

Джарилгач

Джерело: відкриті джерела

Майже тиждень триває пожежа на тимчасово захопленому росіянами острові Джарилгач, що на Херсонщині. Вогонь знищив всю заповідну зону природного парку на території понад 1500 гектарів, повідомила "Суспільному" директорка НПП "Джарилгацький" Ірина Сабашенко.

За словами чиновниці, вогонь знищив заповідну зону, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова та популяції всіх рідкісних тварин, які є на острові, а також є найбільша кількість копитних.

"Наявні рослинні угруповання, які зараз знаходяться під загрозою зникнення, занесені до Зеленої книги України, належать до рідкісних та рослин, що зникають. Це угруповання формацій меч-трави болотної, ковили дніпровської, ковили волосистої, гвоздики бессарабської, золотобородника цикадового та інші", – сказала Сабашенко.

Також журналістам жителька одного з населених пунктів тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини розповіла, що пожежу на острові було видно з узбережжя Джарилгацької затоки за 10 кілометрів від нього. Дим йде вже декілька днів.

Сабашенко стверджує, що на відновлення степової, лугової, солончакових ділянок потрібно в середньому від 4–5 до 8–12 років, а тамариксові зарослі – від 15–30 років.

"Збитки підраховуємо, але вже на мільярди гривень. Пожежа ще триває, тому даних точних не маємо", – резюмувала директорка.

Раніше

У травні окупанти з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском. Про це повідомляв Генштаб ЗСУ.

"Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон", – йшлося у зведенні.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ