USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Під час великої війни росіяни вбили понад 12 тисяч цивільних, серед яких – 551 дитина

До того ж всі люди, які перебувають у російському полоні, зазнають систематичних тортур
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти вбили понад 12 тисяч цивільних, серед яких є 551 дитина. Підтверджені дані озвучив під час Саміту миру у Швейцарії генеральний прокурор України Андрій Костін.

Так, на полях Саміту відбулася дискусійна панель "Гуманітарний вимір. Звільнення полонених та депортованих осіб".

Під час цього заходу Костін зауважив, що правоохоронці вже задокументували майже 130 тисяч випадків воєнних злочинів, які скоїли окупанти, серед них 301 випадок сексуального насильства.

"Крім цього, росіяни вбили понад 12 тисяч цивільних, зокрема 551 дитину. І це лише за підтвердженими даними", – заявив генпрокурор.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець додав, що всі люди, які перебувають у російському полоні, зазнають систематичних тортур. Власне, є підтвердження щонайменше 14 тисяч таких випадків.

Воєнні злочини РФ

Періодично назагал світова спільнота та вітчизняні посадовці оприлюднюють дані жорстоких злочинів російських загарбників проти українського народу.

Зокрема, наприкінці 2023 року незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні представила звіт щодо порушення прав людини та воєнні злочини в Україні. Йшлося про зґвалтування, катування, депортації дітей та невибіркові напади.

Розслідування комісії в Херсонській та Запорізькій областях свідчили про те, що зґвалтування часто супроводжувалося додатковими актами насильства над жертвами, зокрема жорстоким побиттям, удавленням, задушенням, порізами, пострілами поруч із головою жертви й умисними вбивствами.

Новини за темою: У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується понад дві тисячі дітей

Також і Донецька обласна прокуратура розпочала розслідування за фактом вбивства озброєними військовими РФ в тимчасово окупованій Волновасі дев’яти цивільних людей, серед яких двоє дітей. 

Важко усвідомити, що ще в минулорічній доповіді Організації Об’єднаних Націй називали цифри, коли російські окупанти під час війни в Україні стратили 77 цивільних осіб, яких незаконно утримували під вартою, також фіксували щонайменше 864 випадки незаконного затримання з боку окупантів, багато з них прирівняні до насильницьких зникнень. І внаслідок тортур, нелюдських умов утримання та відмови в медичній допомозі померли 72 чоловіки та 5 жінок.

Тортури росіяни застосовували для того, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам, примусити до співпраці з окупантами або залякати людей з проукраїнськими поглядами.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"