USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Анонс другого Саміту миру, підпис Спільного комюніке й беззаперечна підтримка територіальної цілісності України: У Швейцарії підсумовують масштабну дипломатичну конференцію

Два дні Саміту миру 15–16 червня об'єднали 101 країну та міжнародну організацію
Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

У Швейцарії закінчується другий день Глобального саміту миру. Учасники обговорили українську "Формулу миру" та дали спільну пресконференцію за підсумками зустрічі. Які тези звучали та що анонсували – розповідаємо найголовніше далі.

Україна

Президент Володимир Зеленський заявив, що після завершення першого Саміту миру минуть "місяці, а не роки" до проведення наступного саміту. Деякі країни вже заявили про свою зацікавленість у його проведенні.

За словами глави держави, за підсумками першого саміту країни будуть працювати у групах щодо окремих питань досягнення миру в Україні. І коли план дій для цього буде готовий, а "кожен крок – пропрацьованим", може відбутися наступний саміт.

"Не маємо часу на довготривалу роботу. Рух до миру означає діяти швидко. Підготовка займе місяці, а не роки. Після саміту ми запропонували продовжити нашу технічну роботу у форматі радників. Упевнений, що разом забезпечимо результати. Ми не маємо часу на довготривалу роботу. Рух до миру означає діяти швидко, тому коли кожен крок буде пропрацьований, то шлях до миру відкриється. Вдячний усім, хто допомагає", – зазначив президент і додав, що Україна почала перемовини з тими країнами, які висловили інтерес до проведення другого саміту.

Водночас Зеленський наголосив, що наша справедлива мета, щоб ще більше країн приєдналося до нас. Комюніке, яке ухвалили, залишається відкритим для підписання для кожного хто поважає Статут ООН.

"Важливо, що всі учасники саміту підтримали територіальну цілісність України. Без цього не буде миру", – наголосив українский лідер.

Варто додати, що ядерна, промислова, гуманітарна безпека і питання військовополонених є основними пунктами комюніке Саміту миру.

Європейська комісія

Разом з тим Урсула фон дер Ляєн закликала РФ почути меседжі світової спільноти поважати суверенітет України.

Президентка Єврокомісії під час свого виступу зауважила, що цей Саміт миру наближає справжній мир. І має принести кінець стражданням українському народу. Адже шлях до справжнього миру вимагає терпіння.

Урсула фон дер Ляєн додала, що Україна буде визначати умови справедливого миру. А Європейський Союз допомагатиме у цьому. Однак РФ треба дослухатися до закликів світу.

"Закликаю Росію почути меседж світової спільноти, поважати територіальну цілісність та суверенітет України, завершити імперіалістичне насильство та повернути назад дітей. Коли РФ каже, що вона готова до миру, спираючись на Статут ООН, тоді настане час включити її до мирних зусиль і прямувати до миру як до фінальної стадії. Сподіваюся, це настане швидко", – сказала політикиня.

ЄС уже надав майже 100 млрд євро Україні, G7 також показала свою відданість Україні.

Канада

Канада вже на наступному тижні прийме робочу гуманітарну групу заявив прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо. І додав, що треба подвоїти зусилля, щоб досягти сталого миру.

До того ж політик оголосив про виділення 15 млн доларів додаткового фінансування на повернення українських дітей, незаконно вивезених до Росії.

"Ми нещодавно бачили звіти про те, що українські діти в списках російських сайтів на усиновлення. Їх змушують забувати їхню українську ідентичність. Усі знаємо про наслідки позбавлення дітей їхньої мови, сімей, культури, ідентичності. Це форма колоніалізму, яку світ не може проігнорувати. А це фінансування також зможе допомогти тим, хто пережив воєнні злочини", – наголосив Трюдо.

Окремо прем'єр закликав міжнародну спільноту "продовжити надсилати меседжі сильної солідарності з Україною" й наголосив на важливості дотримання Міжнародного гуманітарного права та Статуту ООН.

Натомість одну з найбільш пам'ятних заяв на зустрічі зробила прем'єрка Італії Джорджа Мелоні: "Якщо Росія не погодиться з умовами Саміту миру, то ми змусимо її здатися", – заявила вона.

Також прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав, що відсутність Росії за столом на українському Саміті миру у Швейцарії – це правильне рішення. А глава уряду Греції Кіріакос Міцотакіс закликав зміцнити вільне судноплавство в Чорному морі та додав, що "мир не може бути результатом української капітуляції", імовірно, посилаючись на нещодавню заяву Путіна про нібито готовність РФ сісти за стіл перемовин з огляду на її умови.

Нагадаємо, два дні 15–16 червня об'єднали 101 країну та міжнародну організацію, що є великим успіхом для України та всіх партнерів.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО