USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Петиція про безрецептурний продаж засобів екстреної контрацепції: У Кабміні відповіли, хто повинен вирішити це питання

Без рецепта такі ліки відпускаються у 23-х країнах Євросоюзу
Ліки аптека

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Петиція про безрецептурний продаж засобів екстреної контрацепції на сайті Кабінету міністрів України набрала необхідну кількість голосів для її розгляду – понад 25 тисяч. Про це йдеться на сайті уряду. 

У ній зазначається, що препарати екстреної контрацепції безпечні й ефективні в запобіганні вагітності, а також допомагають жінкам, які постраждали від зґвалтування. Вони найбільш ефективні впродовж перших 12 годин після статевого акту, а далі їхня дієвість знижується.

Новини за темою: Ліки за рецептом. Сімейний лікар розповів, що не так із рішенням МОЗ

За словами автора петиції, перешкоди в доступі до засобів екстреної контрацепції призводять до збільшення кількості абортів і народження небажаних дітей. Водночас у багатьох розвинених країнах ці препарати можна вільно придбати в аптеці без рецепта.

Відповідь уряду

На петицію відповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

Він наголосив, що МОЗ не заперечує перегляд правового статусу (категорії відпуску), а саме переведення препаратів, що застосовуються для екстреної контрацепції, до групи лікарських засобів, які відпускаються без рецепта.

Однак це може статися за двох причин.

Перша причина

Якщо вони відпускатимуться з урахуванням віку пацієнтів шляхом внесення відповідних змін до реєстраційних матеріалів.

Друга причина

Якщо виробник звернеться в Міністерство охорони здоров'я із заявою та всіма документами щодо внесення відповідних змін.

Нагадаємо, на сьогодні лікарські засоби для екстреної контрацепції мають безрецептурний статус у 23-х країнах Європейського Союзу. Разом з тим в деяких країнах, зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі, відпускаються за рецептом. 

Нагадаємо, в Україні з початку квітня рецептурні препарати можна купити не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір із НСЗУ.

Читайте також:
"Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки
В Україні з'явиться проєкт В Україні з'явиться проєкт "Представник пацієнта"
В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами
Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою "Доступні ліки"