USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Україні з 1 квітня ліки можна буде купити за електронним рецептом: Як це зробити

Перелік таких ліків постійно розширюється
ліки
Джерело: відкриті джерела

В Україні з початку квітня рецептурні препарати можна буде купити не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір із НСЗУ.

Також електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Перевагою е-рецепта є те, що для його отримання не потрібно щоразу звертатися до лікаря. Це можна буде зробити дистанційно. Така процедура є зручною для людей, які приймають такі препарати постійно.

Для цього в системі обов'язково має бути діагноз та перше призначення від вашого лікаря. Після цього призначення ліків завжди будуть доступні у смартфоні.

Які ліки є рецептурними 

В Україні рецепт лікаря потрібно приблизно на 60% зареєстрованих медикаментів. Водночас інші ліки й надалі можна буде купити без рецепта.

МОЗ пояснює, що деякі ліки потрібно продавати лише за рецептом, адже їхнє застосування передбачає підвищений ризик. Неправильне вживання цих препаратів, наприклад, може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів або викликати залежність. Також до таких ліків входять препарати, приймання яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

До рецептурних ліків належать антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (серед яких і протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, препарати для розрідження крові, антидепресанти, стероїдні лікарські засоби та інші.

Щоб дізнатися, чи препарат є рецептурним, потрібно перевірити його інструкцію. Знайти її можна на сервісах онлайн-аптек або на сайті Державного реєстру лікарських засобів України.

На цьому сайті треба у пошуковому рядку ввести назву препарату чи його міжнародну непатентовану назву (тобто діючу речовину). Після цього необхідно відкрити реєстраційне посвідчення (крайня ліва колонка в таблиці) та знайти рядок "Умови відпуску". Якщо в інструкції зазначено "За рецептом", для купівлі такого препарату в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

Теги: ліки
Читайте також:
"Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки
В Україні з'явиться проєкт В Україні з'явиться проєкт "Представник пацієнта"
В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами
Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою "Доступні ліки"