USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна вже евакуювала 91 громадянина із охопленої боями столиці Судану

26.04.2023 16:42 131
Також евакуйовано громадян Грузії та Перу
Евакуація українців з Судану 25.04.2023_1
Джерело: Головне управління розвідки МО України

Міністерству закордонних справ України вдалось евакуювати 91 українця, які опинилися в зоні бойових дій в Судані. Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

З 24-го по 26 квітня евакуювали три групи громадян. 

В першій групі були 83 українців та 4 суданців – члени їхніх родин, а також 51 іноземець (громадяни Грузії, Перу, Канади та Сент-Кіттс і Невіс). 64 людини виявили бажання повернутися на батьківщину. Сьогодні вони мають прибути чартерним рейсом до Польщі та будуть доправлені до України.

Другу групу, яка складається із п'яти українців, вдалося сьогодні вранці вивезти автобусом на територію Єгипту. Наразі вони перебувають в безпеці.

Третя група з трьома громадянами була евакуйована в координації з урядом Німеччини.

Новини за темою: У столиці Судану із в'язниці втікли небезпечні злочинці

Також відомо про те, що з 25 квітня сторони конфлікту домовилися про 72-годинний режим припинення вогню.

З чого розпочався конфлікт у Судані

У суботу, 15 квітня, у столиці Судану Хартумі розгорілися бойові дії між армією та Силами швидкого реагування. У перший день військового перевороту було відомо про 25 загиблих. 

Нагадаємо, Сили швидкого реагування співпрацюють із ПВК "Вагнера". Вони мають спільне підприємство Meroe Gold з видобутку корисних копалин, зокрема золота. Їхня співпраця допомогла збільшити запаси золота Центробанку Росії, які були необхідні для витрат на вторгнення в Україну.

У неділю, 16 квітня, бої продовжувалися навколо міжнародного аеропорту та військового штабу у Хартумі. Армія вдарила з авіації по казармах та базах Сил швидкого реагування.

Бої призвели до гуманітарної катастрофи – у столиці Хартумі проблеми з водою, електрикою та паливом, нестача продуктів і ліків.

До того ж бойовики ПВК "Вагнера" постачають ракети суданським Силам швидкого реагування (RSF) для боротьби за владу зі збройними силами країни. Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що ракети "земля-повітря" дуже допомогли RSF та їхньому лідеру Мохамеду Хамдану Дагало, який бореться за владу з військовим правителем країни Абдель Фаттахом аль-Бурханом. Судячи з супутникових знімків, російський транспортний літак курсував між двома авіабазами в сусідній із Суданом Лівії, які контролює лівійський генерал Халіфа Хафтар.

Російський Іл-76 в Судані
Джерело: Maxar

Сплеск активності російських Іл-76 зафіксували за два дні до початку конфлікту в Судані. 13 квітня літак вилетів з авіабази Хафтара Хадім у Лівії до сирійського міста Латакія, де розташована велика російська авіабаза. Наступного дня він повернувся з Латакії до Хадіма, за день вилетів на іншу авіабазу Хафтара в лівійській Джуфрі. У вівторок, 18 квітня, російський транспортник повернувся до Латакії, потім знову вилетів у Хадім і Джуфру. RSF тим часом заперечує, що отримує допомогу від Росії та Лівії.

Проблеми українців у Хартумі

Під час сутичок постраждали екіпажі двох українських авіаперевізників SkyUp – усього 36 співробітників авіакомпанії. Один з їх літаків згорів під час сутичок в аеропорту.

Компанія заявила, що український екіпаж знаходився у "відносно безпечному місці".

Літаки SkyUp Airlines перебувають в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

Жертви перевороту у Судані

У Судані внаслідок боїв між армією та Силами швидкого реагування загинули щонайменше 270 осіб. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я у Twitter.

Також відомо про понад 2700 поранених.

ВООЗ закликала лідерів в Судані забезпечити мир та необмежений доступ до медичних закладів.

"Я засуджую будь-яку втрату життів, і ми солідарні з нашими братами і сестрами в Судані", – зазначив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреіесус.

Повалений президент втік із в'язниці

Омар аль-Башир (архівне фото)
Джерело: відкриті джерела

У столиці Судану Хартумі з в'язниці утік повалений президент країни Омар аль-Башир. Про це інформує агентство Al Araby у Twitter.

"Повалений президент Судану Омар аль-Башир втік із в'язниці Копер на північ від Хартума в супроводі великої кількості ув'язнених", – ідеться в повідомленні.

Додамо, що Омар Хасан Ахмед аль-Башир прийшов до влади 1989 року внаслідок військового перевороту, пробувши на посаді понад 30 років. Втім, його усунули також унаслідок держперевороту, який стався в Судані у квітні 2019 року.

Що говорять у ВООЗ

Нестачу медикаментів для допомоги постраждалим підтвердили у Всесвітній організації охорони здоров'я.

"У кількох із дев'яти лікарень у Хартумі, які приймають поранених цивільних, закінчилася кров, обладнання для переливання крові, рідини для внутрішньовенного введення та інші життєво важливі засоби", – йдеться у повідомлені ВООЗ.

Що говорять в ООН

В організації підтвердили загибель трьох співробітників Всесвітньої продовольчої програми при ООН. Вони були вбиті під час сутичок в Кабкабії, Північний Дарфур. Вони виконували свої обов'язки з порятунку життя на передовій глобальної кризи голоду. Окрім цього у тому ж інциденті постраждали ще двоє співробітників Організації Об'єднаних Націй.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав покарати винних у загибелі його підлеглих під час бойових дій у Судані.

Позиція США

Сполучені Штати висловили "стурбування" ситуацією, що склалася у Судані. Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав негайно припинити конфлікт.

"Ми закликаємо всіх учасників негайно припинити насильство, уникати подальшої ескалації чи мобілізації військ і продовжувати переговори для розв'язання питань", – додав держсекретар Сполучених Штатів Америки.

 

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження