USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

У столиці Судану із в'язниці втікли небезпечні злочинці

Злочинці говорять, що втікли, щоб захистити своє життя
Ахмед Харун
Ахмед Харун
Джерело: Вікіпедія

Хаос, спричинений військовими діями у Хартумі, столиці Судану, призвів до того, що частина воєнних злочинців опинилися на волі. Зокрема, за даними ВВС, йдеться про політика Ахмеда Харуна, що був засуджений за злочини проти людяності.

Ахмед Харун відбував покарання разом з Омаром аль-Баширом, колишнім президентом Судану.

Водночас місцеві ЗМІ отримали аудіоповідомлення від Харуна. У ньому в'язень стверджує, що покинув в'язницю разом з іншими колишніми чиновниками, щоб захистити себе.

"Ми прийняли рішення захистити себе через відсутність безпеки, води, їжі та лікування, а також через смерть багатьох ув’язнених у Кобері (в'язниці, – ред.)", – йшлося у повідомленні.

Харуну було висунуто 20 пунктів звинувачення у злочинах проти людяності та 22 пункти у воєнних злочинах, також нібито скоєних у регіоні Дарфур між 2003-м і 2004 роками, коли він обіймав посаду міністра внутрішніх справ країни. Звинувачення включають вбивства, зґвалтування, переслідування та тортури.

Раніше ми писали, що у столиці Судану одна зі сторін конфлікту захопила лабораторію з вірусами кору та холери.

Ситуація в Судані зараз

В країні наразі йдуть безперервні бойові дії між армією та Силами швидкого реагування. Також відсутні запаси їжі та води.

Гуманітарне управління ООН (OCHA) заявило, що нестача продовольства, ліків та палива стає надзвичайно гострою, а ціни на основні товари, включаючи воду в пляшках, стрімко зростають.

Дедалі більше іноземців та місцевих жителів залишили столицю.

З початку бойових дій 15 квітня десятки тисяч людей уже поїхали до сусідніх Чаду, Єгипту, Ефіопії та Південного Судану.

Україна також евакуювала усіх своїх громадян з охопленого боями Хартуму. В цілому врятовано 138 громадян. Серед них 35 жінок та 12 дітей.

Теги: війна
Читайте також:
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації