USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Перетворити на символ ЛГБТ або веселку над водою: В УІНП розповіли про можливе майбутнє колишньої Арки дружби народів у Києві

На думку голови Українського інституту національної пам'яті, є три сценарії розвитку подій довкола Арки
Арка Свободи українського народу
Арка Свободи українського народу
Джерело: Вікіпедія

Арку "Свободи українського народу" (раніше – Арка дружби народів) у столиці демонтувати не обов'язково. Таку думку висловив голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

На його думку, існує три сценарії розвитку подій довкола цього об'єкта.

"Перший сценарій – повний демонтаж. Другий варіант – залишити все як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять самі громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант – залишити Арку і зробити, як в 2017-му році, з неї веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою", – сказав він.

При цьому зазначив, що варіант із веселкою єдиний, який справді переозначує цей об’єкт, а також навколо нього з’являється новий контекст і нова дискусія.

"Бо тріщина, яка наразі є у виконанні Володимира Кузнєцова і групи, є хорошим і сильним висловлюванням, але вона не стала віральною. Вона не змінила публічний простір так, щоб це зчитувалося, ніхто в приватній розмові не називає її "Аркою тріщини народів". А веселка працює! Це одразу стало зрозуміло, коли виступив "Правий сектор", а це значить, що це вже не зчитують як радянський символ", – додав очільник УІНП.

Водночас Дробович наголосив, що це не єдиний варіант, "можливо, там можна зробити якусь водяну гірку, яка переозначить функціонально, можливо, щось інше".

На запитання щодо доцільності демонтажу арки, голова Українського інституту національної пам'яті заявив, що він не вважає, що її обов’язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать.

Ситуація довкола Арки

Нагадаємо, що в середині квітня Міністерство культури своїм наказом визнало, що колишня Арка дружби народів у Києві більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати.

Як неодноразово наголошували експерти Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики, Арка, попри перейменування Київською міською радою в Арку Свободи українського народу, репрезентує винятково радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.  

А у Київській міській державній адміністрації повідомляли, що Арка Свободи українського народу є пам’яткою історії місцевого значення, які згідно із законом заборонено зносити, змінювати чи переносити.

Тоді робоча група КМДА ухвалила рішення зберегти Арку й запропонувала Мінкульту зарахувати її до об’єктів монументального мистецтва. Київська міська рада також не ухвалювала рішень про демонтаж, мовляв, Арка поки що стоятиме.

Що відомо про Арку?

Це скульптурна композиція заввишки 35 м, яка, за задумом авторів, символізувала єднання братніх народів Радянського Союзу, розміщена в Києві на території Хрещатого парку.

На місці Арки Дружби народів у 1970-ті роки розташовувався оглядовий майданчик і оглядове колесо. У 1979 році було вирішено побудувати на цьому місці монумент на честь "возз'єднання України з Росією" у вигляді металевої арки, під якою розташовано декілька скульптур.

Після початку війни на сході України у 2014 році неодноразово звучали пропозиції знести Арку Дружби народів, перебудувати її чи перейменувати. Перед цим напис на постаменті однієї зі скульптурних груп неодноразово був збитий.

24 листопада 2018 року на Арці Дружби народів українські художники та правозахисники відкрили інсталяцію "Тріщина дружби". Її присвятили питанню українських політв'язнів.

У зв'язку з широкомасштабним російським вторгненням в Україну 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була демонтована. Під час демонтажу бронзової скульптурної групи у фігури, що символізувала росіянина, відвалилася голова.

Теги: Київ
Читайте також:
Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям
Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю