USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Арку Дружби народів у Києві не зноситимуть

Натомість обіцяють знести скульптурну композицію з козаками, що під аркою
Арка дружби народів_1

Арка

Джерело: відкриті джерела

Арка Свободи українського народу є пам’яткою історії місцевого значення, які згідно із законом заборонено зносити, змінювати чи переносити. Про це повідомили в Київській міській державній адміністрації, передає "ВВС Україна".

Крім того, зазначається, що і переносити арку немає куди, бо музею тоталітаризму чи музею "радянської історії" поки що не існує. Проте у столиці розглядають ідеї, як такий музей створити.

Тому робоча група КМДА ухвалила рішення Арку зберегти і запропонувала Міністерству культури зарахувати її до об’єктів монументального мистецтва. Київська міська рада також не ухвалювала рішень про демонтаж. Тому Арка поки що буде.

Натомість обіцяють знести скульптурну композицію з козаками, що під Аркою. Це питання ще вивчають, оскільки треба робити проєкт демонтажу, щоб запобігти зсуву пагорбів Дніпра.

Що відомо про Арку?

Це скульптурна композиція заввишки 35 м, яка, за задумом авторів, символізувала єднання братніх народів Радянського Союзу, розміщена в Києві на території Хрещатого парку.

На місці Арки Дружби народів у 1970-ті роки розташовувався оглядовий майданчик і оглядове колесо. У 1979 році було вирішено побудувати на цьому місці монумент на честь "возз'єднання України з Росією" у вигляді металевої арки, під якою розташовано декілька скульптур.

Після початку війни на сході України у 2014 році неодноразово звучали пропозиції знести Арку Дружби народів, перебудувати її чи перейменувати. Перед цим напис на постаменті однієї зі скульптурних груп неодноразово був збитий.

24 листопада 2018 року на Арці Дружби народів українські художники та правозахисники відкрили інсталяцію "Тріщина дружби". Її присвятили питанню українських політв'язнів.

Арка "дружби народів"

Джерело: відкриті джерела

У зв'язку з широкомасштабним російським вторгненням в Україну 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була демонтована. Під час демонтажу бронзової скульптурної групи у фігури, що символізувала росіянина, відвалилася голова.

Джерело: відкриті джерела

Читайте також:
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський