USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Переговори про членство України в ЄС – під загрозою, – Reuters

Пропозицію виконавчої комісії Єврокомісії переглянути довгостроковий бюджет блоку, щоб виділити Україні ще 50 млрд євро до 2027 року, розкритикували
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рішення Європейського Союзу наступного місяця розпочати переговори про членство з Україною опинилося під загрозою. У ЄС також немає згоди, щоб надати Києву додаткові 50 мільярдів євро допомоги. Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова високопоставленого чиновника.

Зазначається, що після постійних запевнень, що ЄС підтримуватиме Україну "стільки, скільки буде потрібно", останні дискусії в блоці щодо подальшої підтримки Києва були "перевіркою реальності".

"Лідери... розуміли, що це досить дорого", – сказав чиновник, який бере участь у підготовці саміту 14-15 грудня в Брюсселі національних лідерів 27 держав-членів ЄС.

Пропозицію виконавчої комісії Єврокомісії переглянути довгостроковий бюджет блоку, щоб виділити Україні ще 50 млрд євро до 2027 року, розкритикували з кількох сторін, зазначив чиновник.

"Ми не можемо дозволити Україні збанкрутувати, це не вихід для нас. Але це нелегко", – сказав чиновник, який на умовах анонімності обговорював переговори між лідерами ЄС, що проходили за закритими дверима.

Крім того, він поставив під сумнів початок офіційних переговорів про членство України в ЄС, заявивши, що очікування рішення на тому ж саміті наступного місяця “під загрозою”.

Чиновник назвав Угорщину як одну з перешкод. Країна потенційно перешкоджає досягненню одностайності, необхідної для такого кроку. За його словами, деякі лідери ЄС запропонували повернутися до цієї теми в березні 2024 року після наступної оцінки, обіцяної виконавчою Європейською комісією, щодо того, чи відповідає Україна іншим умовам.

Хоча Угорщина відкрито закликала до нової стратегії ЄС щодо війни Росії в Україні, чиновник сказав, що інші в блоці також все частіше ставлять питання про майбутнє війни після провалених надій на контрнаступ України.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія рекомендуватиме Єврораді розпочати з Україною переговори щодо вступу до Євросоюзу, якщо Київ зробить певні кроки.

Шлях України до Європейського Союзу

Попередньо ми повідомляли, що Україна виконала чотири із семи кроків для переговорів про вступ до Євросоюзу. Ще три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Раніше ішлося про те, що Європейський Союз 8 листопада надасть офіційну оцінку прогресу України щодо виконання вимог на шляху до членства в європейському співтоваристві.

Зазначалося, що саме ця оцінка, яка буде включена до щорічного звіту Єврокомісії, стане ключовою щодо рішення ЄС про початок чи відтермінування офіційних переговорів із Києвом.

Згодом прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що переговори між Європейським Союзом і Україною щодо членства в спільноті можуть розпочатися в грудні цього року.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу