USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Передача українських військовополонених Угорщині – умисна етнічна дискримінація й небезпечний прецедент, – експерт

Політолог зазначив, що тепер Росія матиме додаткову можливість для психологічного тиску на українських військовополонених
 Ігор Рейтерович
Політолог, політичний консультант Ігор Рейтерович
Джерело: відкриті джерела

Угорщина не мала права брати участь в перемовинах щодо передачі українських військових з російського полону без відома й дозволу України. Про це розповів політолог, політичний консультант Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу Ukraine World News.

"Те, що зробили угорці, – це класичний прояв популізму Віктора Орбана (прем'єр-міністра Угорщини, – ред.), його бажання виставити себе миротворцем, хоча насправді він зробив дуже погану річ – це треба розуміти. Тим більше розділяючи цих полонених за етнічною ознакою – це дуже важливий момент", – заявив він.

Політолог пояснив, що тепер Росія отримує додаткову можливість для певних маніпуляцій і в тому числі додаткового психологічного тиску на українських військовополонених.

Новини за темою: Російські добровольці розповіли про подальшу долю полонених

"Хтось скаже, яка вам різниця, вони повернули 11 людей – це нормально. Але це справді дуже небезпечний прецедент. Тому що ми не знаємо, що говорили цим людям, як з ними працювали, що тепер їм будуть говорити угорці, які заяви вони будуть робити потім", – додав Рейтерович.

Експерт зазначив, що це була умисна етнічна дискримінація. Угорщина заявляє у своїх повідомленнях, що звільнені військові – це громадяни України угорського походження. 

Новини за темою: Скільки українських військовополонених стратили росіяни? В Офісі генпрокурора назвали цифру

Раніше

РПЦ опублікувала заяву, в якій йшлося про те, що 8 червня "в рамках міжцерковного співробітництва на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях".

У повідомленні наголошувалося, що про передачу військовополонених домовилися глава відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Антоній, митрополит Волоколамський і радник російського патріарха Кирила Микола Балашов.

У ЗМІ пізніше лунали думки, що мета цієї акції – повернути втрачену легітимність Російській церкві, щодо якої запроваджено широкі міжнародні санкції. 

Заяви Угорщини про військовополонених

Віцепрем'єр Угорщини Жолт Шем'єн 9 червня заявив, що Москва передала Будапешту 11 військовополонених, закарпатських угорців, тим самим підтвердив інформацію, яку напередодні поширила Російська православна церква.

Передачу полонених координував Жолт Шем'єн, угорський віцепрем'єр-міністр у церковних справах.

Він відмовився надавати будь-які подробиці, посилаючись на "інтереси справи і народу". Але сказав, що це жест Російської православної церкви стосовно Угорщини і що ці люди "зобов'язані їй своєю свободою".

Україна не була поінформована про передачу військовополонених Москвою Угорщині

Повідомляється, що Україна не була поінформована про перемовини між Угорщиною та Росією щодо передачі Будапешту військовополонених.    

Українська сторона дізналася про це після публічних заяв чиновників Угорщини.

Читайте також:
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
Подальші бойові дії в Україні можуть розвиватись за двома сценаріями Подальші бойові дії в Україні можуть розвиватись за двома сценаріями