USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Скільки українських військовополонених стратили росіяни? В Офісі генпрокурора назвали цифру

Правоохоронні органи ведуть досудове розслідування 265 злочинів, скоєних окупантами проти українських військовополонених
полонені українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Офісу генпрокурора відомо про 73 випадки умисного вбивства українських військовополонених російськими окупантами. Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на ОГП.

У відомстві розповіли, що українські правоохоронні органи ведуть досудове розслідування 265 злочинів, скоєних росіянами проти українських військовополонених.

Наразі від таких злочинів постраждали понад 1500 українських військовослужбовців, з яких 73 – навмисне вбиті.

Крім того, за фактами жорстокого поводження з військовополоненими заочно повідомлено про підозру двом особам, одній із них – за фактом вбивства. Слідство триває.

Страти українських військових

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!", після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області. Спецслужба вже працює над пошуком окупантів, які розстріляли Мацієвського.

Вже 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову. На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Разом з тим в CNN повідомили, що в проросійській соцмережі 8 квітня з'явилося ще одне відео. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнера", на відео видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеної військової машини.

Втім, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, такі відео зі стратою росіянами українського військовополоненого, "не є поодиноким випадком". 

Омбудсмен отримав десятки відео страт українських полонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав кілька десятків відео публічної страти українських військовополонених російськими загарбниками. Декого із російських солдатів – виконавців цих страт вже вдалося верифікувати.

"За дев'ять місяців саме відео публічної страти українських військовополонених російськими військовими ми отримали декілька десятків. Це відрізання голови, відрізання статевих органів, відрізання вух, носа, кінцівок, фаланг на руках. Тобто різні відео, які публічно самі записують російські військовослужбовці", – сказав Лубінець.

Омбудсмен вважає, що ворог оприлюднює такі відео навмисно з кількох причин. По-перше, щоб підтримувати градус антиукраїнської істерії, продемонструвати самим росіянам, як вони вбивають мешканців сусідньої країни, бо для них "українці – це не люди".

Інша причина – мотивація своїх військових не здаватися у полон, щоб вони вважали, що українці таким же способом будуть вбивати їх. Омбудсмен припустив, що таким способом ворог намагається залякати й українських воїнів, аби вони не наступали, щоб боялися того, що у полоні їм відрізатимуть голови. 

Лубінець також наголосив, що Росія вкотре демонструє те, що залишилася у Середньовіччі і не визнає Міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій. Росіяни не соромляться розповсюджувати відео, де вони вбивають людей без зброї, які по всіх канонах вважаються військовополоненими.

Втім, попри все, декого із російських солдатів-виконавців цих страт все ж вдалося верифікувати. "І я знаю, що одна особа понесла покарання (вона загинула під час бойового зіткнення з українськими військами)", – додав Лубінець.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном