USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

РПЦ знову готує таємну передачу Угорщині українських полонених, – ЗМІ

13.07.2023 12:41 286
Представники уряду Угорщини можуть поїхати до РФ вже 8-11 серпня
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Угорщина планує забрати чергову групу українських військовополонених за "посередництвом" РПЦ. Як і минулого разу, це відбувається без участі та погодження української сторони. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на джерела в українських спецслужбах.

Один зі співрозмовників розповів, що в середовищі "Російської православної церкви" активно обговорюється майбутній візит представників уряду Угорщини до РФ. За попередньою інформацією, він може відбутися орієнтовно 8-11 серпня.

"Мета візиту – це зокрема обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають "угорське походження". Як і минулого разу, все відбувається без участі та погодження з Україною, без жодних правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права", – розповів співрозмовник.

З російської сторони "переговорником" виступатиме член синоду РПЦ, митрополит волоколамський Антоній (в миру – Антон Юрійович Севрюк). З 7 червня 2022 року Антоній обіймає посаду голови відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату.

Також зазначається, що угорська сторона не має списку військовослужбовців, яких вони хотіли б забрати з російського полону. Наразі пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби. До приїзду угорської делегації планується сформувати групу з 10-15 українських військових, додало джерело.

"Вимога угорців – угорська етнічна приналежність та знання угорської мови. Ця вимога беззаперечна - угорці не прийматимуть нікого, окрім представників угорської національної меншини в Україні", – додає співрозмовник.

Угорщина вже забирала полонених воїнів без відома України

РПЦ опублікувала заяву, в якій йшлося про те, що 8 червня "в рамках міжцерковного співробітництва на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополоненихзакарпатського походження, які брали участь у бойових діях".

У повідомленні наголошувалося, що про передачу військовополонених домовилися глава відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Антоній, митрополит Волоколамський і радник російського патріарха Кирила Микола Балашов.

У ЗМІ пізніше лунали думки, що мета цієї акції – повернути втрачену легітимність Російській церкві, щодо якої запроваджено широкі міжнародні санкції. 

Заяви Угорщини про військовополонених

Віцепрем'єр Угорщини Жолт Шем'єн 9 червня заявив, що Москва передала Будапешту 11 військовополонених, закарпатських угорців, тим самим підтвердив інформацію, яку напередодні поширила Російська православна церква.

Передачу полонених координував Жолт Шем'єн, угорський віцепрем'єр-міністр у церковних справах.

Він відмовився надавати будь-які подробиці, посилаючись на "інтереси справи і народу". Але сказав, що це жест Російської православної церкви стосовно Угорщини і що ці люди "зобов'язані їй своєю свободою".

"Це мій людський і патріотичний обов'язок", – додав Шем'єн.

Україна не була проінформована 

Речник українського МЗС Олег Ніколенко заявляв, що Україна не була поінформована про перемовини між Угорщиною та Росією щодо передачі Будапешту військовополонених. 

За його словами, українська сторона дізналася про це після публічних заяв чиновників Угорщини.

"Звільнення українських військовополонених – це завжди гарна новина. Україна в співпраці з міжнародними партнерами активно працює, аби повернути всіх наших захисників додому. Водночас український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. З публічних заяв віцепрем'єр-міністра Угорщини ми дізналися, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження", – зазначив Ніколенко.

При цьому додав, що МЗС запросило тимчасового повіреного Угорщини "для предметної розмови".

"Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися з їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених", – уточнив Ніколенко.

Угорщина відхрестилася від обміну

Згодом міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не має жодного відношення до обміну українських військовополонених, яких Будапешту передала Російська православна церква. Про це він заявив під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи, відповідаючи на питання члена української делегації Юрія Кармельчука.

Він наголосив, що 11 військовополонених українців можуть вільно пересуватися по країні.

"Щодо 11 військовополонених – думаю це хороші новини, вони вільні. Були переговори між церквою та релігійними організаціями. Держава Угорщина абсолютно не долучена... І якщо вони захочуть вийти на зв'язок з українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати", – уточнив Сіярто.

Угорщина не пускає до військових українських представників

Речник українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко 19 червня заявив, що Угорщина перешкоджає спробам українського МЗС отримати доступ до українських військовополонених, які були передані Будапешту Російською православною церквою. 

Він наголосив, що МЗС, Координаційний штаб з питань поводження із військовополоненими та інші причетні органи України продовжують вживати активних заходів задля повернення додому одинадцятьох українських військовополонених, яких Угорщина без відома українського уряду або міжнародних правозахисних організацій вивезла із Росії.

В яких умовах утримувалися українці

За словами Ніколенка, українці фактично утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України.

"Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху. Це, а також інформація, отримана від родичів деяких із них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності. Спроби української сторони налагодити конструктивний діалог з угорської владою офіційними дипломатичними каналами, на жаль, ігноруються", – заявив він.

Ніколенко наголосив, що такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані ним гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини.

Крім того, вони можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Тож МЗС України вчергове звернулося до угорської сторони із вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, аби він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу.

В Україні чекають повернення наших захисників та готові надавати їм максимального сприяння у возз'єднанні з рідними та забезпечити необхідну реабілітацію.

Повернення військовополонених

20 червня речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив, що Україна повернула 3 з 11 військовополонених, яких Росія без відома української сторони передала Угорщині. 

"Посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох українських військовополонених. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка", – написав він.

Також Ніколенко додав, що дипломати разом із Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, щоб повернути додому решту вивезених із Росії до Угорщини українських захисників.

23 червня стало відомо, що українські дипломати вивезли з Угорщини ще двох українських військовополонених, яких Москва передала Будапешту. Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у Facebook.

"Таким чином українській стороні вдалося повернути вже п'ятьох українських захисників. Працюємо, щоб і решта шість воїнів якнайшвидше повернулися додому до своїх рідних", – написав він.

Порушення гуманітарного права

Омбудсмен зазначив, що Угорщина порушила гуманітарне право, прийнявши у себе українських військовополонених і не повідомивши про них ні Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), ні Україну.

"Я вважаю, що Угорщина порушила гуманітарне право, тому що не можна просто взяти з території РФ і забрати військовополонених. Навіть якщо у вас були якісь гуманітарні підстави, то насамперед необхідно було проінформувати Україну. Треба було поінформувати Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ)", – заявив він, додавши, що голова МКЧХ не був проінформований про передачу Росією Угорщині 11 українських військовополонених.

Лубінець додав, що пояснень, чому Будапешт обмежує свободу пересування бранців, немає.

"Ми не розуміємо позиції Угорщини, чому досі наших дипломатів до них не допустили. Фактично вони перебувають в ізоляції. У них обмежене коло спілкування. У них забрали мобільні телефони, які їм дали для спілкування з родичами. Так, ми знаємо, що до декого змогли приїхати родичі, проте деталі нам не відомі, як і те, чому ці громадяни України, перебуваючи на території Угорщини, фактично перебувають у такому становищі як військовополонені", – наголосив омбудсмен.

Угорщина готує ІПСО

Угорщина планує запустити інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) для дискредитації української влади щодо обміну військовополоненими. Про це в ефірі телемарафону заявив омбудсмен Дмитро Лубінець, коментуючи ситуацію щодо отримання Угорщиною 11 українських військовополонених від РПЦ.

Він уточнив, що небажання Будапешта віддавати бранців – це підігравання російській пропаганді.

"Зараз вони, за моїми даними, планують запустити ІПСО з дискредитації влади України – нібито Росія хоче віддати військовополонених, а в України немає ініціативи. В України завжди є ініціативи провести обмін. Ми передаємо списки і готові провести обмін", – додав Лубінець.

Громадяни чиєї країни?

Раніше держсекретар Угорщини з міжнародних зв’язків Золтан Ковач заявляв, що українські військовополонені, яких Угорщина отримала від РПЦ, насправді мають паспорт громадянина Угорщини або отримали статус біженця. Вони вільно пересуваються і не мають жодних обмежень.

"Тепер вони є вільними особами, які можуть залишитися в Угорщині або покинути Угорщину в будь-який час за власним бажанням... Угорський уряд більше не стежить за їхніми переміщеннями", – додав він.

Нагадаємо, ми писали, що встановити точну кількість українських військовополонених неможливо, через те, що РФ не визнає перебування всіх українських захисників у полоні

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван