USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс

Російські компанії подали в Росії 94 позови з вимогою повернути гроші компанії Euroclear
зовнішнє фінансування гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісія вважає 5 млрд євро прибутку, отриманого у 2022–2023 роках від заморожених російських активів у депозитарії Euroclear, буфером, що дозволяє покрити поточні та потенційні судові позови в Росії та інших країнах. Про це пише Politico.

Оскільки Україна відчайдушно потребує грошей на боєприпаси, Єврокомісія нарешті запропонувала використати 90% доходів від заморожених російських активів для купівлі зброї для Києва. Це сума від 2,5 до 3 млрд євро на рік. Але блок обмежується доходами, отриманими після 15 лютого 2024 року, дати, коли перша частина пропозиції була схвалена країнами ЄС. Прибуток, отриманий до цього моменту, залишиться в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів.

Клірингова палата виступає як зберігач активів на загальну суму 37,6 трильйона євро, які приносять прибуток. З цієї суми 192 млрд євро – це російські державні активи, які були заморожені невдовзі після початку війни у лютому 2022 року. На думку Єврокомісії, 5 млрд євро, утримані Euroclear, є буфером, що дозволяє сплатити поточні та потенційні судові позови у Росії та інших країнах.

"Прибуток за 2022–2023 роки, пов'язаний з російськими іммобілізованими активами, відокремлений від прибутку, отриманого в рамках "звичайного бізнесу. Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його доти, доки не будуть надані подальші вказівки", – заявив Euroclear у письмовій відповіді Politico.

Кошти призначені для "витрат, ризиків та збитків, понесених центральними депозитаріями цінних паперів… через війну в Україні", йдеться у пропозиції ЄС, яка ще не оприлюднена.

Позиція України

Станом на лютий російські компанії подали в Росії 94 позови з вимогою повернути гроші компанії Euroclear, яка діє відповідно до бельгійського законодавства, після того як їх інвестиції та прибуток у Європі були заморожені, повідомив бельгійський чиновник, знайомий з ходом розгляду і говорив за умов анонімності. Україна не вірить у цей аргумент, а міністр юстиції Денис Малюська назвав його "помилкою" під час дискусії у Брюсселі минулого тижня.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро – це буфер для Euroclear, – сказав Малюська, відповідаючи на запитання Politico.

За його словами, це занадто велика сума грошей, щоб бути буфером для будь-якого потенційного судового процесу. Українські офіційні особи заявили, що ця сума також не відповідає тому факту, що Euroclear зазнав втрати доходу всього у 34 млн євро в результаті прямих наслідків війни, заявила генеральний директор компанії Лів Мострей.

Але експерти з правових питань зазначили, що конфіскація прибутку заднім числом була б юридичним мінним полем – і це пояснює, чому пропозиція Єврокомісії не поширюється на доходи, отримані у 2022-му та 2023 роках.

"Існують дуже обмежені обставини, за яких правила можуть застосовуватися заднім числом", – сказав Малюська.

Пропозиція Єврокомісії

Юридичний текст включає кілька інших поступок для Euroclear. Згідно з документом, фінансова установа може безстроково утримувати 3% виторгу "для забезпечення ефективності своєї роботи".

Крім грошової суми в 5 млрд євро Euroclear може скористатися страховою мережею у розмірі 10% прибутку, отриманого після 15 лютого 2024 року, як додатковою гарантією. У крайньому разі фінансова установа може попросити Євросоюз доповнити цю суму. За словами представника ЄС, якщо юридичні ризики не матеріалізуються до 2027 року, Euroclear має передати Європейському Союзу 10-відсоткову страховку, але не 5 млрд євро прибутку, отриманого у 2022-му та 2023 роках.

Нагадаємо, лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі домовилися "продовжити роботу" над планом використання прибутку від заморожених активів російського Центробанку для військових потреб України. 

Сполучені Штати Америки запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України.

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії