USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні

Очікується, що документ винесуть на голосування вже цього тижня
Майк Джонсон
Майк Джонсон
Джерело: BBC

Спікер Палати представників США Майк Джонсон оприлюднив план із просування іноземної допомоги, представивши чотири окремі законопроєкти, що стосуються допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та інших пріоритетів національної безпеки. Про це пише The Hill.

Зазначається, що Джонсон оприлюднив свій план на закритій конференції Палати Республіканської партії в понеділок. Це сталося після кількох місяців відкладення будь-яких рішень щодо цієї теми.

За словами двох законодавців від республіканців на зустрічі, планується винести на голосування процедурне правило, що регулює всі чотири законопроєкти – Україна, Ізраїль і Тайвань отримають свої власні, а четвертий зосередиться на пріоритетах національної безпеки. Потім кожна пропозиція буде голосуватися окремо.

Новини за темою: Техніка, дрони та боєприпаси: Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги для України

Видання вказує, що, за словами одного із законодавців Республіканської партії, четвертий законопроєкт, пов'язаний із національною безпекою, включатиме:

  • заборону TikTok;
  • положення, яке дозволить США використовувати конфісковані російські активи для допомоги Україні;
  • акт ленд-лізу для військової допомоги;
  • конвертовані кредити для полегшення гуманітарної допомоги.

Водночас слід зазначити, що поточний план не містить жодних положень щодо кордону з Мексикою, розповів представник республіканців Кевін Герн. А це може викликати критику з боку жорстких консерваторів, які стверджують, що будь-яка допомога Україні має поєднуватися із законодавством для вирішення ситуації на південному кордоні.

Пізніше сам спікер Палати представників Майк Джонсон підтвердив інформацію про ухвалення республіканцями рішення голосувати законопроєкти про допомогу союзникам окремими рішеннями.

"Я щойно виступив на засіданні фракції республіканців Палати представників із доповіддю про мій план щодо додаткових законопроєктів про національну безпеку", – підтвердив Майк Джонсон.

Він уточнив, що цього тижня вони розглянуть окремі законопроєкти зі структурованим і змістовним процесом внесення поправок.

Деякі американські ЗМІ пишуть, що голосування може відбутися вже у п'ятницю.

Раніше ми писали, що президент Джо Байден і лідери Конгресу провели розмову, під час якої дійшли "консенсусу" в питанні швидкого виділення допомоги Україні та Ізраїлю.

Допомога США Україні

Як відомо, коливання навколо військової допомоги Україні у Сполучених Штатах Америки тривають уже кілька місяців. За цей час українська армія зіткнулася з дефіцитом озброєння і змушена була відійти з Авдіївки.

Проте варто нагадати, що 13 лютого Сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Для того щоб законопроєкт набув чинності, його має схвалити Палата представників та підписати президент Джо Байден. Республіканці в Конгресі Сполучених Штатів блокують рішення саме за допомогу Україні.

Уже 13 квітня кандидат у президенти США Дональд Трамп, який має значний вплив на республіканців, натякнув, що підтримає продовження фінансування допомоги Україні. Однак він вважає, що допомога має бути не у вигляді "подарунка", а у форматі позики.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів