USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Сенаті США просунувся законопроєкт про допомогу Україні

Тепер законопроєкт буде ближчим до проходження верхньої палати
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У п’ятницю ввечері за місцевим часом Сенат США проголосував за розгляд пакета фінансування для України, Ізраїлю та інших пріоритетних питань нацбезпеки на суму 95,3 мільярда доларів. Про це пише видання The Hill.

Сенатори проголосували після переговорів протягом дня щодо поправок до законодавства. Тепер Сенат чекає низка голосувань у вихідні, перш ніж перейти до остаточного ухвалення.

У виданні кажуть, що 64 сенатори віддали свої голоси "за" та 19 "проти", щоб перейти до роботи над законопроєктом.

"Чотирнадцять республіканців приєдналися до демократів і двоє незалежних сенаторів, щоб офіційно почати обговорення закону", – додають автори.

Тепер законопроєкт буде ближчим до проходження верхньої палати.

Зазначається, що він не містить положень для зупинки потоку мігрантів через південний кордон США. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер вилучив із законопроєкту положення про безпеку кордону США після того, як усі сенатори-республіканці, крім чотирьох, проголосували за його блокування.

У законопроєкті прописані 60 мільярдів доларів для України, 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі та в Україні та 4,8 мільярда доларів на підтримку союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.


"Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл (Кентуккі) закликав своїх колег просувати законопроект, нагадавши колегам, що вони несуть "обов’язок" "забезпечувати спільну оборону та озброїти наступного головнокомандувача інструментами для використання американської сили", – кажуть у виданні.

Макконнелл зауважив, що республіканці в Сенаті змінили запит президента Байдена на фінансування, зазначивши, що законодавство вимагатиме від адміністрації визначити конкретні цілі, вимоги та показники допомоги Україні.

Він також зазначив, що пакет Сенату передбачає на оборонні потреби США на 9 мільярдів доларів більше, ніж просив Байден, і відкидає 4 мільярди доларів від того, що Білий дім хотів надати Києву як пряму бюджетну підтримку.

Новини за темою: Конгрес США не ухвалив законопроєкт про пакет фіндопомоги Ізраїлю без України, – WP

Раніше республіканці в американському Сенаті проголосували проти просування двопартійної угоди про безпеку кордону, яка була частиною більшого пакета екстреної іноземної допомоги для України, Ізраїлю та безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону. Президент США Джо Байден різко розкритикував це рішення.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg