USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні можна буде побачити полярне сяйво: Коли та чому

Причина: потужні геомагнітні шторми, які триватимуть з 30 липня по 1 серпня
полярне сяйво
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Найближчими днями українці зможуть побачити полярне сяйво. Про це пише Space.

Причина: потужні геомагнітні шторми, які триватимуть з 30 липня по 1 серпня.

Крім нашої країни таке явище можна побачити в середніх широтах близько 50°, а саме у Франції, Бельгії, Чехії, Німеччині, Польщі, Казахстані, КНР, Канаді та США.

Зазначається, що особливість майбутньої бурі полягає в тому, що під час неї поєднаються кілька викидів корональної маси.

Один із таких викидів вже був 29 липня. Він виник на особливо активній області Сонця AR3764 і викликав відключення радіо на більшій частині освітленої сонцем сторони Землі.

Ці перші два "удари" об’єдналися і "розчистили" шлях наступним викидам корональної маси, які очікувано досягнуть Землі найближчими днями. Вони матимуть електрично заряджені атоми – іони – які при зустрічі з магнітосферою Землі можуть викликати геомагнітні бурі. Під час таких штормів іони взаємодіють із газами в атмосфері Землі, вивільняючи енергію у вигляді світла, відому як північне сяйво.

Попереднє полярне сяйво в Україні

Нагадаємо, в ніч проти 3 травня у небі України спостерігали північне сяйво. Хоча таке незвичне атмосферне явище зазвичай спостерігається раз на декілька років. Проте українці споглядали таке ще і у ніч з 5 на 6 листопада 2023 року, як і багатьох країнах Північної півкулі Землі.

Тоді була потужна геомагнітна буря, пов'язана з викидом корональної маси у бік Землі, що стався на Сонці. До цього подібне явище бачили в Україні в листопаді 2021 року.

Читайте також:
Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ
У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей
Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця Вибухи на Nord Stream: У Німеччині видали перший ордер на арешт українця
88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування 88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування