USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Тварини та спека: Як допомогти чотирилапим улюбленцям

Піклуйтеся в таку аномальну спеку не тільки про своїх домашніх улюбленців, але і про безпритульних тваринок
тварини спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Спека не полишає українців і щодень б'є чергові температурні рекорди. Від спеки страждають всі: діти, дорослі, наші чотирилапі друзі - тварини. Як громадянам вберегтися від пекучого сонця та пережити жарку погоду ми вже розповідали. Сьогодні поговоримо про тих, хто не зможе собі допомогти - про тварин. Як же можна їм допомогти пережити спеку і чого робити точно не варто.

Господарі песиків мають знати

Насаперед у тварини має бути постійно доступ до свіжої та чистої води. Навіть, коли йдете на прогулянку - беріть з собою пляшку з водою для тварини. 

Також в спеку можна намочити нашийник тварини чи пов'язати вологу бандану. А ще - змочити водою подушечки лап і живіт.

Ще ветеринари радять не перегодовувати тварину, адже наші улюбленці менше рухаються в спеку, тому їм потрібні менші порції їжі.

Чого категорично не можна, так це залишати тварин у закритому автомобілі. Температура всередині машини може швидко зрости до небезпечних рівнів. Не варто і захоплюватися тривалими прогулянками чи фізичними навантаженнями для тварин, особливо в середині дня, коли температура найвища.

Не можна і купати собаку холодною водою (зверніть увагу - мова йде виключно про ХОЛОДНУ воду). Пояснимо: через холод вени звужуються, а через високі температури (понад 42 градуси) кров собак стає щільною і перестає надходити до серця і органи відмовляють один за одним через брак кисню. Внаслідок цього настає повільна та болісна смерть.

Додамо: якщо ви помітили, що тварина часто зупиняється, не реагує на голос або лягає відпочити посеред прогулянки, її потрібно негайно відвести у затінок - ймовірно, у неї тепловий удар. Також ознаками теплового удару можуть бути:

  • прискорене дихання
  • зблідла слизова ротової порожнини
  • блювота

Для надання першої допомоги ветеринарні лікарі радять змочити прохолодною водою живіт, подушечки лап і вушні раковини тварини. І відразу звернутися за допомогою в найближчу ветеринарну клініку.

Ті, хто має вусанів - котів - повинні пам'ятати

Для котів рекомендації схожі. Зокрема, у тваринки має бути постійний доступ до свіжої води. Також котам варто частіше давати вологий корм або ж - розмочувати сухий. А от залишки їжі (в тому числі й корму) відразу викидайте, оскільки від спеки їжа швидко псується.

Ще можна придбати улюбленцеві спеціальну охолоджувальну підстилку. Якщо коту спекотно, можна змочити йому водою подушечки лап і живіт.

Також фахівці радять закривати вікна від прямих сонячних променів у кімнаті, де полюбляє спати кіт.

Не грайте з котом надто довго. Припиняйте гру, якщо ваш вусатий друг почав дихати ротом.

Ні в якому разі не голіть кота! Підшерстя забезпечує природну вентиляцію та захищає улюбленця від перегріву. А от регулярно розчісувати муркотунів, у тому числі короткошерстих, - варто.

Ще радиму звертати увагу на низку ознак, які можуть вказувати на перегрівання вашого вусатика. 

  1. Прискорене дихання. Якщо твій вихованець дихає швидше і сильніше звичайного, це може бути через спеку. Також коти починають дихати з широко відкритим ротом.
  2. Млявий стан. Висока температура робить тварину лінивою, байдужою та втомленою.
  3. Відмова від їжі. Вихованець може відмовлятися від їжі, але пити більше води через дискомфорт від спеки.
  4. Часте вилизування лап. Кіт може часто вилизувати лапи, охолоджуючись за допомогою слини.

До симптомів теплового удару у котів належать млявість, слинотеча, блювання, діарея, дихання ротом та задишка, хитка хода і падіння. Якщо ти помічаєш ці ознаки у кота під час спеки, негайно звернись до ветеринара.

Ще.

І не забувайте. Для безпритульних собак і котів, а також птахів таке спекотне літо є не менш страшним випробуванням. І, навіть, може коштувати життя. А от, до прикладу, напоїти нічийного песика чи котика під силу кожному. Для цього підійде навіть звичайна пластикова пляшка, в якій треба відрізати верх. Якщо ж у господарстві знайдеться непотрібна стара мисочка або тарілка – також чудово. І зовсім не важко наливати хоча б раз на день воду в цю пляшку або мисочку. 

Поставити таку мисочку можна біля свого під’їзду, а можна і біля магазину, кафе або бару, щоб інші люди побачили вашу допомогу бездомним тваринам і теж захотіли їм допомогти.

Піклуйтеся в таку аномальну спеку не тільки про своїх домашніх улюбленців, але і про безпритульних тваринок!

Читайте також:
На турецькому кордоні вилучили десятки екзотичних тварин, яких намагалися незаконно ввезти На турецькому кордоні вилучили десятки екзотичних тварин, яких намагалися незаконно ввезти
У Львові впав кінь, що возив людей на кареті: Реакція соцмереж та влади У Львові впав кінь, що возив людей на кареті: Реакція соцмереж та влади
Стало відомо, як працюють ТЕС на ГАЕС під час аномальної спеки Стало відомо, як працюють ТЕС на ГАЕС під час аномальної спеки
Через аномальну спеку з ладу виходять електромережі в усьому світі Через аномальну спеку з ладу виходять електромережі в усьому світі