USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Окупанти можуть наприкінці весни або ж влітку почати наступ на заході Донеччини, – прогнози аналітиків ISW

Експерти припускають, що, ймовірно, російське командування готується йти в атаку з району Авдіївки
ЗСУ

Ілюстративне фото

Джерело: Володимир Зеленський

Російське командування може зосередити свою прогнозовану наступальну операцію наприкінці весни чи влітку цього року на західній частині Донецької області. Так окупанти сподіваються розвинути стабільний, але незначний прогрес своїх військ у цьому секторі, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти припускають, що, можливо, російське командування надає перевагу району Авдіївки Донецької області. Готовність російського військового командування кинути в атаку під Авдіївкою танки кількістю в батальйон свідчить про те, що цей штурм є першочерговим для ворогів.

"Українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські сили накопичують особовий склад уздовж осі Харків – Луганськ, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки та на заході Запорізької області. Однак ISW продовжує оцінювати, що російські сили, ймовірно, зможуть розпочати лише узгоджені дії", – зазначають аналітики.

Також додають, що ЗСУ відбили російську механізовану атаку чисельністю в батальйон поблизу Авдіївки Донецької області 30 березня – першу механізовану атаку чисельністю в батальйон з моменту початку російськими військами кампанії із захоплення міста наприкінці жовтня 2023 року. 

Водночас фахівці вказують, що здатність України захищатися від штурму 30 березня, зокрема поблизу Авдіївки, де українські сили були змушені швидко відійти на нові оборонні позиції після втрати населеного пункту, є позитивним показником здатності України захищатися від майбутніх широкомасштабних російських штурмів та очікуваної російської наступальної операції влітку 2024 року.

"Влада України цілком виправдано продовжує попереджати про здатність країни захиститися від наступальних дій Росії, яких очікують влітку. І це в умовах нестачі боєприпасів, обмеження живої сили та затримки допомоги Заходу. Українським військам, можливо, довелося витратити значну кількість матеріальних засобів для захисту від російського нападу поблизу Тоненького. Це показує здатність РФ проводити напади, які змушують Україну витрачати величезні частини своїх і без того обмежених матеріальних і людських резервів для захисту", – припускають аналітики.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Протягом минулої доби на Авдіївському напрямку наші захисники відбили 13 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Уманське, Первомайське та Невельське Донецької області, де окупанти за підтримки авіації намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

Загалом протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 зенітно-ракетним комплексам противника. А підрозділи ракетних військ вдарили по 3 пунктах управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та 1 артилерійському засобу ворога.

Новини за темою: Мають слабку оборону. NYT оцінив можливості ЗСУ біля Авдіївки

Росія на початку літа може піти в наступ?

Про те, що новий наступ Росії в Україні очікується приблизно наприкінці травня або в червні говорив раніше й президент Володимир Зеленський.

Глава держави сказав, що наша армія потребує максимальної військової допомоги від партнерів, оскільки протистояти добре оснащеній зброєю російській армії дуже важко. А в цій артилерійській війні на виснаження Росія має перевагу не лише завдяки більшій кількості вогневих засобів, але й завдяки більшій дальності їхнього ураження.

"У Бахмуті, Авдіївці, Лисичанську, Соледарі тощо було дуже важко боротися з противником, чий артилерійський снаряд може стріляти на більш ніж 20 кілометрів, а наш – на менш ніж 20 кілометрів", – повідомляв Зеленський.

Президент зазначав, що нашому війську не вистачає снарядів, артилерійських боєприпасів та іншого. Й українським військовим досі вдається стримувати російських окупантів. Але вони не матимуть можливості протистояти іншому великому російському наступу, який очікується найближчими місяцями.

А за словами головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, ситуація на фронті є дійсно складною, однак українські військові не тільки стоять в обороні, але й просуваються вперед на різних напрямках.

Сирський додав, що російські окупанти продовжують нарощувати зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі. І традиційно не зважають на втрати та надалі застосовують тактику масованих штурмів. На певних напрямках щодоби підрозділи Сил оборони України відбивають по кілька десятків атак.

Крім того, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк 22 березня інформував, що РФ створює угруповання у понад 100 тисяч осіб, не виключено новий наступ ворога влітку.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат