USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського

За словами головкома, кількість повернутих Україною позицій перевищує кількість втрачених
Сирський у Бахмуті_3
Джерело: Сухопутні війська ЗСУ

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський в інтервʼю для "Укрінформ" розповів про ситуацію на полі бою, причини відведення військ з Авдіївки, а також оцінив потреби в мобілізації та можливість наступу окупантів на Харків. Ми зібрали для вас основні тези розмови.

Про ситуацію на фронті

За словами Сирського, ситуація на фронті є дійсно складною, однак українські військові не тільки стоять в обороні, але й просуваються вперед на різних напрямках.

"Окрім того, кількість повернутих нами позицій перевищує кількість втрачених. Ворогу не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках, його територіальні здобутки, якщо вони і є, то мають тактичне значення. Цю ситуацію ми контролюємо", – пояснює головком.

Він додав, що російські окупанти продовжують нарощувати зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі. Вони традиційно не зважають на втрати і продовжують застосовувати тактику масованих штурмів. На певних напрямках щодоби підрозділи Сил оборони України відбивають по кілька десятків атак.

"Досвід минулих місяців і тижнів свідчить, що ворог значно наростив активність авіації, застосовує КАБи – керовані авіабомби, які руйнують наші позиції. Крім цього, ворог веде щільний артилерійський та мінометний вогонь. Ще кілька днів тому перевага ворога по випущених боєприпасах становила співвідношення близько 6:1. Але ми навчились воювати не кількістю боєприпасів, а майстерністю використання тієї зброї, яка є. Крім того, ми максимально використовуємо перевагу в засобах безпілотної авіації. Хоча ворог намагається нас наздогнати у цьому ефективному виді зброї", – зазначає Сирський.

Він також розповів, що противник продовжує наступальні дії на широкому фронті, намагається за будь-яку ціну вийти на кордони Донецької та Луганської областей, потіснити українських військових на лівому березі Дніпра у Запорізькій області.

"На певних ділянках фронту нам вдалося вирівняти ситуацію щодо артилерії, і це відразу позначилося на обстановці в цілому. Наші артилеристи використовують високоточні боєприпаси для ураження скупчень противника навіть за десятки кілометрів від лінії фронту. Ворог щодобово не лише має значні втрати у живій силі та техніці, зокрема артилерійські системи, – він ніколи й ніде не може почуватися у безпеці, також на тимчасово окупованих територіях України. Це важливий психологічний фактор. Їм не буде спокою на нашій землі. Ніколи. І кожен окупант повинен це усвідомлювати", – каже Сирський.

Лише за лютий – березень цього року (станом на 26 березня) ворог втратив понад 570 танків, близько 1430 бойових броньованих машин, майже 1680 артилерійських систем та 64 системи ППО. Водночас Сили оборони України продовжують утримувати під контролем ключові висоти та райони оборони.

"Наша мета – не допустити втрати своєї території, максимально виснажити противника, завдати йому найбільш можливих втрат, сформувати і підготувати резерви для проведення наступальних дій", – наголошує головком.

За його словами, дуже суттєвим є й те, що активність ворога у повітрі також вдалося знизити завдяки майстерності наших підрозділів протиповітряної оборони. Лише протягом 10 днів у лютому вони збили 13 літаків противника, зокрема відразу два стратегічно важливі літаки спостереження та управління А-50.

"Тож з майстерністю особового складу в нас усе гаразд. Сподіваємося отримати від партнерів більшу кількість засобів ППО і головне – ракет до них, особливо з урахуванням того, що ворог перейшов до тактики масованих повітряних ударів як по українських військах, так і по цивільній інфраструктурі, по мирних містах України. Ми зобов’язані їх захистити", – зазначає Олександр Сирський.

Головнокомандувач ЗСУ також розповів, що змінюється тактика дій і на морі. 

"Атаки безекіпажних дронів на кораблі противника настільки ефективні, що це дає змогу говорити про зміни у стратегії бойових дій на морі загалом. Ми цілеспрямовано нищимо російський Чорноморський флот. І робитимемо це далі. Останні ураження декількох кораблів у Севастополі – це якраз ще одна ілюстрація цього", – уточнює Сирський.

Про мобілізацію

Раніше говорилося про те, що для підтримання боєздатності та забезпечення ротації підрозділів та частин Збройних сил на фронті необхідно мобілізувати ще 500 тисяч людей. Однак, за словами Сирського, після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена.

"Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців. Треба зважати на те, що люди – не роботи. Вони виснажуються – фізично й психологічно, особливо в умовах бойових дій. Наприклад, ті люди, які прийшли до ТЦК у лютому 2022 року, потребують відпочинку та лікування. Достатньо згадати, що бойова 110-та бригада була задіяна на Авдіївському напрямку від початку повномасштабного вторгнення. Їм треба відновитися і відпочити, і це – об’єктивна необхідність. І таких частин чимало", – наголошує головком.

За його словами, наразі переглядається чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин.

"Але й при цьому необхідно утримуватися від крайнощів. У всіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Це не менш важлива частина роботи. Та війна, яку ми вимушені вести проти російських загарбників, – це війна на виснаження, війна логістики. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати. Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади та про багато іншого. Ці люди роблять свій внесок у ефективність бойових дій", – пояснює Сирський.

Про відхід з Авдіївки

Головнокомандувач ЗСУ зазначив, що відведення військових з Авдіївки було зумовлено суттєвою перевагою в силах і засобах штурмових підрозділів.

"Через постійні бомбардування керованими авіабомбами цілісність нашої оборони була порушена, що дало можливість противнику поступово просуватись вперед. Також негативну роль відіграла недостатня кількість боєприпасів для нашої артилерії. Це не дало змоги в таких умовах вести ефективну контрбатарейну боротьбу. Тож, щоб уникнути оточення та зберегти життя людей, я ухвалив рішення вийти з Авдіївки", – розповідає головком.

Він також додав, що у ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон.

"Хочу сказати цим солдатам, якщо вони мене почують, їхнім родинам: ми нікого не забули і робимо все, щоб визволити цих військовослужбовців із ворожого полону. До цих зусиль повною мірою залучені як керівництво нашої держави, так і Головне управління розвідки Міністерства оборони та командування Збройних сил", – уточнює Сирський.

Наступ на Авдіївку обернувся для ворога значними втратами. Так у період з 10 жовтня 2023 року до 17 лютого 2024 року на Авдіївському напрямку російські загарбники втратили: 47 186 осіб особового складу, 364 танки, 748 бойових броньованих машин, 248 артилерійських систем, 5 літаків.

Сили оборони України від початку Авдіївської оборонної операції на цьому напрямку взяли у полон 95 російських окупантів.

Про зведення фортифікацій

Олександр Сирський зазначив, що зупинити ворога неподалік Авдіївки вдалося використовуючи позиції, які обладнували під час бою. Основна ж лінія фортифікаційних споруд обладнана і розміщена значно далі, у глибині нашої оборони.

Він додав, що наразі триває підготовка потужних ліній оборони майже на всіх загрозливих напрямках.

"Для керівництва держави і Збройних сил, для місцевих адміністрацій тощо зведення фортифікаційних ліній і споруд тепер є одним з пріоритетів. Підготовлені укріплення зберігають життя наших воїнів. Будівництво розгалуженої системи інженерно-фортифікаційних споруд – це не лише завдання інженерних підрозділів Сил підтримки Збройних сил України та військових частин. До цього процесу також залучені обласні військові адміністрації та підрозділи Державної спеціальної служби транспорту. Ця робота постійно триває", – наголошує Сирський.

Про можливість наступу ворога на Харків  

"Ми не можемо ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, тому вживаємо всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність", – уточнює Олександр Сирський.

За ого словами наразі проводиться великий комплекс робіт із фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюється комплексна система загороджень та проводиться планування застосування наших військ у разі таких дій.

"Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося "прорахувати" противника та звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом", – наголошує головком.

При цьому він додав, що "кожна військова операція по-своєму унікальна, і просто скористатися її умовною калькою у наступній ситуації на фронті не вдасться за жодних умов". За його словами, сучасна війна – це математична задача із сотнями змінних, в якій кожен складник може мати вирішальне значення.

Про допомогу від західних партнерів та розвиток українського ОПК

"Ми дуже вдячні нашим західним союзникам, країнам НАТО, Євросоюзу та іншим партнерам за підтримку. Без такої підтримки, без постачання зброї, боєприпасів, засобів ППО, важкої техніки нам було б набагато важче воювати з підступним і потужним ворогом. Ми були б ще більш вдячні, якби ця допомога надходила швидше і в достатній кількості", – каже Сирський.

За його словами, варто визнати, що Україна зокрема не змогла досягнути більшого успіху під час Харківського наступу через брак ресурсів.

"Відсутність ресурсів та необхідної кількості боєприпасів дозволила росіянам глибоко закопатися в землю на півдні України, у Запорізькій області, і штурм цих позицій без ефективної підтримки з повітря вартував нам людських втрат та втрат техніки. Останній випадок – Авдіївка. Ми б, безперечно, зберегли ці позиції за наявності достатньої кількості насамперед засобів ППО та артилерійських снарядів", – зазначає головнокомандувач ЗСУ.

Він також додав, що "це – не претензія, а констатація факту".

"Я вірю, що наші союзники вже усвідомили, з ким мають справу в Росії, і дуже хотіли б бачити наш успіх у боротьбі з ворогом. Нам не вистачає зброї, все інше ми спроможні зробити самі. Ми вдячні нашим партнерам за кожен снаряд, за кожну тонну пального. Але для ефективного планування операцій нам потрібна передбачуваність такого постачання", – уточнює Сирський.

За його словами, тепер Сили оборони виконують завдання на всій величезній лінії фронту фактично за нестачі озброєння та боєприпасів. У цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням.

"Але настільки ж логічним є і зворотне: якщо Захід, як заявляє, поставить Україні все що потребують її Збройні сили, це дасть змогу відкинути ворога, скільки б людей не мобілізовувала Росія, і нарешті завершити цю війну військовою перемогою над противником. Але й ми не сидимо склавши руки, а нарощуємо спроможності вітчизняного ОПК. Якщо до його розвитку будуть залучені європейці в обсягах, які обіцяють, я думаю, ми розв’яжемо з часом проблему "снарядного голоду". Наразі за кількістю новацій та власних розробок зброї, військової техніки і головне – за їхнім практичним використанням на полі бою Україна перебуває в абсолютних лідерах", – наголошує головком.

У цьому контексті можна згадати про переозброєння артилерійських підрозділів вітчизняною гарматою 155-мм "Богдана" з одночасним доукомплектуванням її автоматичною системою наведення вогню. Невдовзі можна очікувати, що вже в Україні вироблятимуться певні зразки західних гаубиць та вітчизняні нарізні міномети. Це ж стосується розроблень сучасного ракетного озброєння та систем контрбатарейної боротьби.

"Про виробництво дронів суспільство вже доволі добре знає. Тож всі ці заходи можуть забезпечити оперативну перевагу над ворогом на фронті найближчим часом", – резюмує Сирський.

Також добрим прикладом, за його словами, є відновлення та капітальний ремонт гаубиць американського виробництва М777.

"Ми налагодили виробництво деяких таких деталей у нас в України. Зокрема під час відновлення кожної одиниці цієї гаубиці застосовують 40 відсотків деталей, запасних частин, виготовлених для потреб Збройних сил України на вітчизняних підприємствах. Плече постачання, обслуговування, ремонту та відновлення скоротилося в багато разів, і фронт відчуває ці якісні зміни", – констатує він.

Раніше ми повідомляли, що з початку наступальних операцій у жовтні 2023 року російські війська захопили 505 квадратних кілометрів території України. А з 1 січня по 28 березня цього року окупанти захопили майже на 100 квадратних кілометрів більше, ніж за останні три місяці 2023 року. 

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів