USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія на початку літа може піти в наступ, – ЗМІ

РФ готується до чергової хвилі мобілізації, щоб організувати великий наступ
Армія РФ, окупанти, військові
Джерело: відкриті джерела

З початку літа Росія розпочне новий великий наступ, а здатність України стримати його цього разу виглядає "набагато менш впевненою", йдеться у матеріалі The Economist.

У ньому повідомляється, що через загрозу нового наступу РФ Україна має терміново мобілізувати більше військ і побудувати більш надійну оборону на лінії фронту. За даними видання, глухий кут, у який зайшла військова допомога Україні від США, ризикує дозволити Росії прорвати "неадекватні оборонні лінії" України. Крім того, РФ готується до чергової хвилі мобілізації, аби організувати наступний великий наступ.

За даними The Economist, теракт у концертному залі "Крокус Сіті Хол" 22 березня може навіть полегшити російському диктатору Володимиру Путіну це завдання, оскільки він використовує його для того, аби заявити, що Росія повинна бути сильною "перед обличчям кровожерливих ворогів".

У матеріалі також зазначають, що спроби залучити новомобілізований персонал в Україні "застрягли у витках демократичного процесу", оскільки до законопроєкту про мобілізацію було подано понад 1000 поправок, а президент Володимир Зеленський нібито не доклав достатньо зусиль через побоювання непопулярності своїх рішень та нестачу коштів.

Крім того, видання пише, що Україна дуже запізнилася зі зміцненням власних оборонних позицій. Там наголосили, що український уряд "все ще мріє про новий контрнаступ" і боїться, що нинішня лінія фронту може "перетворитися на кордон", який "відрізає частину країни і позбавляє її більшої частини виходу до моря".

За даними журналу, Зеленський побоюється думки про те, що нинішня лінія фронту може стати основою для майбутніх мирних переговорів.

"Але небезпека зараз настільки велика, що це найменш поганий варіант", – йдеться у публікації.

Там додали, нібито Україна почала будувати оборонні споруди, зокрема ставити "зуби дракона" лише в останні тижні та підкреслили, що це повинно було початися набагато раніше.

"Моліться, щоб не було занадто пізно", – підсумували у статті.

Зеленський попередив, що новий наступ РФ може початися вже у травні

Новий наступ Росії в Україні очікується приблизно наприкінці травня або в червні. Зараз наша армія потребує максимальної військової допомоги від партнерів, оскільки протистояти добре оснащеній зброєю російській армії дуже важко. Про це в інтерв'ю виданню CBS News розповів президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив, що у цій артилерійській війні на виснаження Росія має перевагу не лише завдяки більшій кількості вогневих засобів, але й завдяки більшій дальності їхнього ураження.

"У Бахмуті, Авдіївці, Лисичанську, Соледарі тощо було дуже важко боротися з противником, чий артилерійський снаряд може стріляти на більш ніж 20 кілометрів, а наш – на менш ніж 20 кілометрів", – сказав він.

Глава держави зазначив, що нашому війську не вистачає снарядів, артилерійських боєприпасів та іншого. Він додав, що українським військовим досі вдається стримувати російських окупантів. Але вони не матимуть можливості протистояти іншому великому російському наступу, який очікується найближчими місяцями. У виданні зазначають, що, за словами Володимира Зеленського, він може статися наприкінці травня або у червні.

"А до цього нам потрібно не тільки підготуватися, нам потрібно не тільки стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді дійсно радіють, що ми стабілізували ситуацію", – сказав Зеленський про США та союзників України.

Водночас глава держави наголосив: "Ні, я кажу, що нам потрібна допомога зараз".

Журналісти пишуть, що в артилерійській війні на виснаження у Росії перевага не лише у кількості вогневих засобів. Вони ще й мають більшу дальність ураження. У цьому ж інтерв'ю журналіст розповів, що разом з Володимиром Зеленським був присутнім під час інспектування оборонних фортифікацій на Сумщині. Вони розташовані за якихось 24 кілометри від кордону з Росією.

Глава держави також запевнив, що вся ця територія – у стані бойової готовності у відповідь на значне нарощування сил ворога по той бік кордону, а також його щоденні обстріли.

"Зазвичай, коли вони атакують артилерією і знищують села, після цього вони завжди намагаються їх окупувати. Ми не знаємо, що буде завтра. Тому треба готуватися", – сказав він.

Про новий наступ РФ говорили раніше

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що війська країни-агресора Росії, найімовірніше, продовжать наступальні операції до весни 2024 року і готуватимуться до літнього наступу.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк 22 березня заявив, що РФ створює угруповання у понад 100 тисяч осіб, не виключено новий наступ ворога влітку.

Російське видання "Верстка" з посиланням на джерела повідомило, що російське військове командування сподівається за допомогою збільшення чисельності військ у майбутньому "провести наступальну операцію з оточення Харкова". Аналітики ISW зазначали, що така операція створить серйозні проблеми як для російських сил, відповідальних за операцію, так і для ширшої кампанії окупантів в Україні, і жодних ознак її підготовки наразі немає.

Нагадаємо, російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна. При цьому всі джерела наголошують: інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалено, вони не мають. Однак сходяться на думці, що це "цілком ймовірний сценарій", який теоретично може вимагати нової хвилі мобілізації.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України