USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Окупанти досягли околиць Вугледара

Аналітики ISW стверджують, що ймовірне захоплення міста навряд чи дасть росіянам перевагу в подальших наступах
Вугледар

Вугледар. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Війська РФ підійшли до околиць Вугледара, що на Донеччині. Однак аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що навряд чи це дасть окупантам оперативну перевагу для подальших наступів у західній частині області.

Експерти повідомляють, що путінські війська намагаються наступати на північно-східний фланг Вугледара через Водяне та південно-західний фланг через Пречистівку. І так, ймовірно, хочуть оточити українських захисників у Вугледарі та змусити їх відійти.

"Загарбникам, можливо, вдасться захопити весь Вугледар, але те, наскільки швидко чи легко зможуть це зробити, ймовірно, частково залежатиме від ухвалення рішень Збройних сил України. Якщо Сили оборони вирішать захищати місто, військам РФ може бути складно боротися за нього, яке Україна зміцнювала протягом двох років", – припускають аналітики.

До того ж в ISW додають: маневр ворогів уздовж флангів Вугледара може зрушитися через початок осінніх дощів, якщо росіяни не займуть Вугледар відносно швидко.

Втім, стверджують аналітики, ймовірне захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області. Мовляв, Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом. Адже окупанти вже контролюють більшість основних доріг, що проходять на місто.

Водночас захоплення населеного пункту не відріже ЗСУ від дороги, яка є важливою для їхнього матеріально-технічного забезпечення.

Крім того, не відразу забезпечить російським військам доступ до нової дороги та вигідну позицію для початку подальших наступальних операцій в інших частинах на заході Донецької області.

Що кажуть в Генштабі ЗСУ?

Тим часом у зведенні Генерального штабу ЗСУ зазначається, що минулої доби на Времівському напрямку противник вісім разів атакував українські підрозділи біля Вугледара, Павлівки, Катеринівки та Водяного.

Половину атак наші воїни відбили, ще чотири боєзіткнення (станом на 24 вересня, – ред.) – тривали.

А ось на Курахівському напрямку ворог здійснив 19 спроб прорвати оборону поблизу Цукуриного, Желанного Другого, Георгіївки, Дальнього, Костянтинівки та Катеринівки. П’ятнадцять боєзіткнень були завершені.

Новини за темою: Вороги знову просунулися в деяких населених пунктах на Донеччині

Слід нагадати, що в лютому 2023 року під Вугледаром відбулася найбільша за всю повномасштабну війну на той час танкова битва, за підсумками якої Росія зазнала нищівної поразки.

Тоді в тривалому бою обидві сторони кинули в бій танки, які гуркотіли ґрунтовими дорогами і маневрували навколо лісових масивів, при цьому росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували в обороні, стріляючи здалеку або з укриттів, коли російські колони виходили на їхню територію. Коли битва закінчилася, РФ не тільки не змогла захопити Вугледар, а й зробила ту саму помилку, яка коштувала Москві сотень танків на початку війни: наступаючи колонами в засідки.

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав