USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія готується до наступу на Вугледар, – ISW

Втім, українські військові вважають, що наступ неможливий, оскільки росіяни мають значні втрати
Вугледар
Джерело: відкриті джерела

Російські сили готуються до відновлення наступальних операцій у районі Вугледара Донецької області, вважають аналітики Інституту вивчення війни.

"Міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав командувачу Східного військового округу (СВО) генерал-полковнику Рустаму Мурадову взяти Вугледар за будь-яку ціну, щоб заспокоїти поширену критику Міністерства оборони щодо відсутності прогресу та значних втрат у районі Вугледара.

Нещодавно Шойгу відвідав Мурадова на заході Донецької області, ймовірно, з метою оцінити можливість наступу на Вугледар, а також подальшу роль Мурадова на посаді командувача СВО", – відзначили аналітики.

За попередньою оцінкою ISW, Мурадову знадобляться нові резерви живої сили і техніки, щоб виконати план Шойгу. Однак навряд їм це вдасться. Зокрема, за оцінками експертів, російським військам потрібно буде просунутися на 24 км від нинішньої лінії фронту навколо Вугледара, щоб підтримати операції в інших частинах Донецької області, а таких темпів просування російські війська не досягали з перших місяців повномасштабного вторгнення в Україну.

В той же час керівник Об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський під час телемарафону відзначив: російські окупаційні війська зазнали значних втрат, тож про наступ на Вугледар наразі не йдеться. Крім того, російські військові пишуть відмови від подальшої участі у війні і готові за це йти до в’язниці.

"Про наступ мова не може йти, оскільки ворог зазнав досить суттєві втрати. За останній тиждень він дуже активно атакував позиції на Вугледарі, Мар’їнці, Авдіївці, застосовував свої найкращі підрозділи, але на сьогоднішній день відомо, що морально-психологічний стан військових РФ зовсім впав. Командир славнозвісної 155-ї бригади морської піхоти був доставлений до Ростова за відмову виконувати бойові розпорядження. Також підрозділи "Степ" та "Тигр" на сьогодні відмовляються брати участь у бойових діях. Відомо про 126-ту бригаду, в якій 20 чоловіків написали відмову і повідомляють, що краще відсидять в тюрмі, ніж будуть гарматним м’ясом", – розповів Дмитрашківський.

Танковий бій під Вугледаром

Джерело: AP photo

У лютому цього року під Вугледаром Донецької області відбулася найбільша за всю повномасштабну війну танкова битва, за підсумками якої Росія зазнала нищівної поразки, пише The New York Times.

"У тривалому бою обидві сторони кинули в бій танки, які гуркотіли ґрунтовими дорогами і маневрували навколо лісових масивів, при цьому росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували в обороні, стріляючи здалеку або з укриттів, коли російські колони виходили на їхню територію", – ідеться в матеріалі.

Коли битва закінчилася, Росія не тільки не змогла захопити Вугледар, а й зробила ту саму помилку, яка коштувала Москві сотень танків на початку війни: наступаючи колонами в засідки.

"Обвуглені корпуси російської бронетехніки, яка підірвалася на мінах, підбитої артилерійськими снарядами або знищеної протитанковими ракетами, тепер розкидані по сільськогосподарських полях по всьому Вугледару", – пише NYT з посиланням на українських військових.

Українські військові вважають, що причиною поразки росіян став, зокрема, брак досвіду. Оскільки за рік війни підрозділи ЗС РФ були сильно виснажені боями, зазнали важких втрат і в терміновому порядку були доукомплектовані мобілізованими, які вкрай погано навчені.

Через величезні втрати в техніці під Вугледаром росіяни змушені були змінити тактику, перейшовши на так звані "м'ясні штурми", тобто в бій окупанти кидають піхоту, що призводить до ще більших втрат у живій силі.

Як зазначають українські бійці, у бою Росія втратила щонайменше 130 танків і бронетранспортерів.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України