USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Очікування бізнесу в Україні погіршилися до мінімуму за останній рік

Бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності – підсумки опитування підприємств у січні
Бізнес
НБУ дає невтішні результати опитування українських бізнесменів
Джерело: НБУ

Українській бізнес у січні 2023 року погіршив очікування щодо результатів діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) впав до 41,0 пункту – мінімуму з січня минулого року (37,5). Про це повідомляє Національний банк України.

За даними НБУ, погіршення оцінок викликали посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність щодо строків та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, брак кваліфікованих кадрів, а також сезонне послаблення економічної діяльності на початку року.

Усі учасники опитування прогнозували здорожчання власної продукції та послуг на тлі посилення очікувань щодо прискорення темпів зростання закупівельних цін. Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – в секторі будівництва.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 січня 2024 року. В ньому взяло участь 422 підприємства. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України. Нейтральним значенням ІОДА є 50 пунктів.

Нагадаємо, у першому кварталі 2024 року банки очікують на зниження ставок для бізнесу і домогосподарств за сталих обсягів коштів клієнтів. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування.

Раніше ми повідомляли, що Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 15% річних з 26 січня 2024 року. Таким чином, НБУ призупинив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. 

Читайте також:
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%