USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

В Україні зʼявиться обов’язкове страхування застави за кредитом

НБУ запроваджує нововведення для позичальників
кредит

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В НБУ планують з 2025 року запровадити правило, без якого банки не зможуть видавати кредит: застава, яку позичальник вноситиме за наданий кредит, обов'язково має бути застрахована. Про це повідомила директорка департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Таким чином банк страхує себе та клієнта, який бере кредит, адже страхування того чи іншого майна - це додаткова гарантія. 

"У 2025 році ми нарешті це зробимо, підтверджуючи, що і регулятор, і банки довіряють цьому сегменту", – пояснила вона.

Зараз страхування не є обов'язковим

У Нацбанку розповіли, що нині додаткове страхування є обов'язковим в окремих випадках. Якщо клієнт банку бере кредит на житло, потрібно застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки.

Серед звернень до Національного банку є випадки уведення клієнтів в оману. Наприклад, працівник фінансової установи запевняє, що під час отримання споживчого кредиту потрібно обов’язково оформити страхування життя, а під час оформлення грошового переказу – купити страховку від нещасного випадку.

Самі банки у відповідь на запити Національного банку стверджують: фінансова установа має право пропонувати клієнтам супутні продукти, але страхування в таких випадках не є обов’язковим. Тому клієнти мають право відмовитися від страховки. Адже банку заборонено вимагати від клієнта придбання товарів чи послуг, як обов’язкової умови надання банківських послуг. Це норма статті 55 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Якщо працівники банку порушують ваші права, потрібно скаржитися. Спершу до самого банку, а потім до Національного банку. Це допоможе встановити системність таких порушень з боку конкретних установ та дасть змогу НБУ як регулятору вплинути на порушників та унеможливити таку практику в майбутньому.

Водночас програмою "єОселя" скористалося всього 193 переселенці – близько 1% усіх виданих кредитів. Тобто програма по суті не працює для ВПО

Читайте також:
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Боротьба з Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять
До кінця тижня Нацбанк має намір фіналізувати обмеження р2р-переказів щодо боротьби зі схемою До кінця тижня Нацбанк має намір фіналізувати обмеження р2р-переказів щодо боротьби зі схемою "дропів"