USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Про економіку, ціни, зниження облікової ставки та міжнародну допомогу – НБУ дав прогноз на 2024 рік

Нацбанк передбачає незначне зниження облікової ставки з другої половини 2024 року
Пишний НБУ

Андрій Пишний, глава НБУ

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 15% річних з 26 січня 2024 року. Таким чином, НБУ призупинив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Як він зазначив, "рішення узгоджується з необхідністю подальшого підтримання курсової стійкості, збереження помірної інфляції у 2024 році та її приведення до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. на горизонті монетарної політики".

"Ураховуючи баланс ризиків, необхідність підтримання курсової стійкості та помірної інфляції у 2024 році з подальшим її приведенням до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. упродовж 2025 року, правління НБУ вирішило зберегти незмінною облікову ставку, а також інші процентні ставки за операціями НБУ", – сказав голова Нацбанку.

Пишний повідомив, що базовий сценарій прогнозу НБУ, у припущення якого закладається отримання достатнього обсягу міжнародного фінансування та зниження безпекових ризиків із наступного року, передбачає незначне зниження облікової ставки з другої половини 2024 року.

Що буде з економікою України

Національний банк прогнозує зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2024 році на 3,6%. Прогноз не зазнав змін у порівнянні з жовтнем минулого року.

НБУ оцінює зростання ВВП України у 2023 році на рівні 5,7%. За прогнозом Нацбанку, у 2025 році ВВП зросте на 5,8% (попередній прогноз – 6,0%). НБУ також очікує на зростання економіки України у 2026 році на рівні 4,5%.

Як зазначив Пишний, економіка відновлювалася впродовж усього минулого року завдяки високій адаптивності бізнесу та населення до умов війни та м’якій фіскальній політиці, що підтримувалася масштабним міжнародним фінансуванням. У IV кварталі зростання реального ВВП перевищило очікування передусім за рахунок вищих врожаїв пізніх культур і розбудови альтернативних експортних шляхів. Це стало підставою і для поліпшення оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік – до 5,7%.

Попри війну, економічне зростання триватиме й надалі, сказав Пишний. НБУ прогнозує, що у 2024 році реальний ВВП зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Проте темпи економічного зростання будуть нижчими, ніж минулого року, у зв’язку з очікуваним зменшенням врожаїв та посиленням диспропорцій на ринку праці в умовах війни.

За прогнозом Нацбанку, у 2025–2026 роках зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік завдяки зниженню безпекових ризиків, що є основним припущенням прогнозу НБУ, поліпшенню споживчих та інвестиційних настроїв, упровадженню євроінтеграційних реформ.

"У післявоєнний час м’яка фіскальна політика й надалі підтримуватиме економіку, водночас дефіцит бюджету суттєво скоротиться завдяки зміцненню внутрішньої ресурсної бази", – додав він.

Що буде з цінами в Україні

Національний банк України прогнозує, що споживчі ціни за підсумками 2024 року зростуть на 8,6%. У жовтні минулого року НБУ прогнозував інфляцію на рівні 9,8%.

Нацбанк прогнозує, що у 2025 році ціни зростуть на 5,8% (попередній прогноз – 6,0%), у 2026 році – на 5,0%. Як зазначив Пишний, інфляція перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. найближчими місяцями.

"Із середини року вона дещо пришвидшиться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв. Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни, зокрема через усе ще високі безпекові ризики та підвищення зарплат", – сказав голова Нацбанку.

Однак інфляція залишатиметься помірною, у тому числі завдяки заходам НБУ із забезпечення курсової стійкості та привабливості гривневих активів. Очікується, що вона становитиме 8,6% наприкінці року.

За прогнозом Нацбанку, у 2025 році інфляція повернеться до цільового діапазону, сповільнившись до 5,8% на кінець року, а у 2026-му – до цілі 5%. Цьому сприятиме насамперед зниження безпекових ризиків, що припускається в прогнозі. Це забезпечить загальне поліпшення очікувань, а також дасть змогу налагодити логістику та виробничі процеси. Вагомими чинниками зниження цінового тиску залишатимуться й заходи процентної та валютної політики НБУ.

Коли Україна отримає міжнародну допомогу

Національний банк очікує, що міжнародні партнери нададуть у 2024 році допомоги на 37 млрд доларів. Кошти почнуть надходити "найближчими місяцями".

"Я переконаний, що у наших міжнародних партнерів є час і відповідно бажання і розуміння критичності відновлення ритмічного надходження міжнародної фінансової підтримки для України впродовж цих місяців", – сказав Пишний.

За його словами, у грудні НБУ засвідчив, що ризик ритмічного надходження допомоги вже реалізувався.

"Натомість наше припущення базового сценарію передбачає, що найближчими місяцями Україна отримає заплановані обсяги міжнародної допомоги і ритмічність буде відновлена", – додав очільник Нацбанку.

Пишний зазначив, що НБУ очікує у 2024 році 37 млрд доларів у вигляді грантів та довгострокових кредитів. Також він зазначив, що поки що не бачить якогось "апокаліптичного сценарію", за яким допомога припиниться.

Крім того, голова Нацбанку повідомив, що місія МВФ в Україні почне працювати наступного місяця, а за підсумками її роботи буде ухвалено рішення про черговий транш.

Нагадаємо, Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 16,0% до 15,0% річних з 15 грудня 2023 року. Таким чином Нацбанк продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні. 

Раніше ми повідомляли, що міжнародні резерви України за листопад 2023 року скоротилися на 0,5% до 38,785 млрд доларів.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії