USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Обіцяли обмін: Затримали ділків, які видурювали гроші в родичів українських військовополонених

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна
шахрайство_2
Затримання ділків
Джерело: Telegram СБУ

У Києві "на гарячому" затримали двох ділків, які вимагали 60 тис. доларів у родичів двох полонених воїнів ЗСУ. Фігуранти обіцяли передати гроші учасникам окупаційних угруповань РФ для включення військовополонених до нібито списків обміну, повідомили в пресслужбі Служби безпеки України.

За даними слідства, зловмисники мали зв’язки серед бойовиків та дистанційно отримували від них інформацію про українських полонених. При цьому повертати воїнів ЗСУ додому учасники схеми не збиралися.

"Для переконливості при спілкуванні з родичами полонених українських бійців ділки видавали себе за співробітників правоохоронних органів. Служба безпеки поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх під час передачі останнього траншу. У ході обшуків в оселях затриманих вилучили підроблені посвідчення правоохоронних органів, візитну картку представника російської "неурядової" організації, "розцінки" за конфіденційну інформацію про громадян України та інші речові докази", – розповіли правоохоронці.

Наразі слідчі повідомили обом фігурантам про підозру. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Затримання ділків
Джерело: Telegram СБУ

Що робити, якщо потрапили в таку ситуацію?

Якщо ви або ваші знайомі потрапили у ситуацію, коли невідомі вимагають гроші за так зване визволення родича з полону, негайно звертайтеся до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених:

+38 044 321-11-21

+38 098 321-11-21

Viber, WhatsApp, Telegram: +38 067 650-83-32

або на електронну адресу [email protected].

Новини за темою: "Телефонний дзвінок з банку" чи "Гроші за лайки": Кіберполіцейські розповіли про поширені схеми шахрайств

Раніше

Наприкінці 2023 року за добу СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських кол-центрів, які викрадали персональні дані та гроші українців. Зокрема, такі центри діяли на території Вінницької, Дніпропетровської та Черкаської областей.

За даними слідства, зловмисники пропонували своїм жертвам "заробити на біржі", "інвестувати" кошти у криптовалюту або отримати сумнівний "прибуток" від ставок у гральному бізнесі.

"Також фігуранти вигадували приводи на кшталт: "ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватися" або "допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій". Крім того, викриті кол-центри діяли як онлайн-казино відомих брокерських компаній та букмекерських контор. У процесі виманювання коштів зловмисники збирали особисті дані про своїх клієнтів, у тому числі паспортні відомості, номери телефонів тощо", – розповіли у спецслужбі.

До того ж UWN звертався у відділ протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, щоб фахівці пояснили та дали алгоритм, як відрізнити спам і не потрапити на гачок інтернет-шахраїв.

Про це детально читайте тут.

Читайте також:
Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Поминальні дні у Києві заплановані з 12 по 15 травня: Громадян закликають бути обережними Поминальні дні у Києві заплановані з 12 по 15 травня: Громадян закликають бути обережними
Держаудитслужба попередила про ризик аварії на Поштовій площі у Києві: В КМДА кажуть, що станція метро Держаудитслужба попередила про ризик аварії на Поштовій площі у Києві: В КМДА кажуть, що станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі