USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна заслуговує бути членом НАТО, у Вільнюсі заплановані важливі двосторонні зустрічі, – Зеленський

Нині Україна працює над тим, щоб алгоритм набуття членства в НАТО став максимально ясним та швидким
Зеленський_1

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Офіс Президента

Україна заслуговує бути членом Північноатлантичного альянсу (НАТО). На саміті у Вільнюсі очікують чіткий сигнал щодо членства в НАТО. Про це у вечірньому зверненні сказав президент України Володимир Зеленський.

Глава держави подякував країнам, які ухвалили декларації та заяви щодо євроатлантичної інтеграції України.

"Від України залежить безпекова реальність тут, на східному фланзі НАТО. Коли ми подавали заявку на вступ, ми говорили відверто: де-факто Україна вже в Альянсі. Наша зброя – це зброя Альянсу, наші цінності – це те, у що вірить Альянс, наш захист – це саме той елемент формули Європи, який робить її об’єднаною, вільною та в мирі. Вільнюс має все це підтвердити", – сказав Зеленський.

Нині Україна працює над тим, щоб алгоритм набуття членства в НАТО став максимально ясним та швидким.

Водночас президент зауважив, що у Вільнюсі заплановані важливі двосторонні зустрічі різного рівня, в яких візьмуть участь лідери країн Європи, Америки, Канади, Японії.

"Пріоритети абсолютно очевидні – це протиповітряна оборона для наших міст, для всіх громад на всій території країни, ми працюємо над створенням повноцінного повітряного щита. Це також зброя для фронту – будуть у Вільнюсі переговори й щодо цього. Звичайно, будемо говорити й про інші аспекти захисту життя та нашої спільної безпеки", – сказав український лідер.

Зеленський впевнений, що для українських воїнів можуть бути хороші збройні новини з Вільнюса.

Почати процес вступу України до НАТО треба зараз, не чекаючи кінця війни, - Грибаускайте

Напередодні колишня президентка Литви Даля Грибаускайте пояснила, чому необхідно розпочати процес вступу України в НАТО зараз, а не чекати завершення розв’язаної РФ війни. Про це політик розповіла в інтерв’ю Associated Press.

"Процес вступу має розпочатися, тому що очікування післявоєнної ситуації дозволяє Путіну ніколи не закінчити цю війну. Якщо ми дійсно дбаємо про безпеку території НАТО, Україна неминуче повинна бути її частиною", – акцентувала Грибаускайте.

Експрезидентка сказала, що багато європейців все ще не розуміють прірву в цінностях між Росією і Заходом і відкинула як "ілюзію" ідею про те, що РФ і Україна можуть знайти спільну мову шляхом переговорів.

Новини за темою: Один день до саміту НАТО у Вільнюсі. Чого чекати Україні?

"Це не просто війна проти України, це похід проти всієї нашої цивілізації. Якщо Україна не здобуде остаточної перемоги на полі бою, Захід опиниться в невизначеності. Агресивні дії проти нього триватимуть десятиліттями", – додала Грибаускайте.

Водночас засумнівалася в тому, що на саміті НАТО у Вільнюсі ухвалять позитивні для України рішення.

Зараз, за словами Грибаускайте, багато західних лідерів все ще перебувають в омані щодо справжніх намірів Кремля і їм бракує політичної волі для відповідної реакції.

Позиція Німеччини й США

Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою на саміті, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Про це пише Bild із посиланням на документ та співрозмовників, знайомих з ходом переговорів.

Видання зазначає, що держави не підтримали спрощений "План дій щодо членства" для Києва. При цьому, з цим погодилися Велика Британія, Франція, Польща та країни Балтії. Відповідний документ був ухвалений ще у 2008 році, він містить у собі безліч кроків, які має зробити Україна, перш ніж вступити в НАТО.

То що ж ми отримаємо від саміту НАТО?

Союзники по НАТО ще домовляються про те, що саме запропонують Україні на саміті.

Дипломати та офіційні особи описали свою найімовірнішу пропозицію Києву як "Бухарест-плюс", на знак того, що вона спиратиметься на їхню попередню обіцянку прийняти Україну до Альянсу, але не слугуватиме прямою гарантією.

Проте наявні гарантії безпеки компенсують це, додають політики.

Відомо, що США, Німеччина та Франція працюють над низкою двосторонніх пропозицій щодо конкретизації своєї підтримки Києва в юридично обов’язкових угодах. Це зміцнить допомогу Заходу, у тому числі таку, як виділення винищувачів F-16.

Новини за темою: У НАТО похвалили Україну за обережність під час контрнаступу

Індивідуальні національні пропозиції Києву потім будуть укладені в рамкову угоду, "Меморандум про взаєморозуміння", який схвалено НАТО та ЄС.

Це, на думку чиновників НАТО, буде "наступною найкращою пропозицією" для Києва.

Про Бухарестський саміт

Нагадаємо, 2008 року у Бухаресті відбувся саміт НАТО. Там Україну і Грузію приєднали до ПДЧ - плану дій щодо членства в Альянсі.

Новини за темою: Рада Україна-НАТО: Яким буде новий шлях країни до Альянсу?
Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський