USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

"Неприйнятно і неприпустимо": У США, ЄС та Ізраїлі відреагували на слова Лаврова про Росію

В обох країнах не скупилися на вирази
Сергій Лавров
Джерело: Reuters

США, Євросоюз та Ізраїль різко засудили слова російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, який порівняв міжнародну ізоляцію Росії з вбивством євреїв під час Голокосту. 

Як відреагували в Білому домі

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі наголосив, що слова російського міністра настільки абсурдні, що "на це не варто реагувати", передає "Голос Америки".

"Як він (Лавров, – ред.) сміє порівнювати щось із Голокостом! Що-небудь, не кажучи вже про війну, яку вони розв'язали!" – заявив речник Ради Нацбезбеки.

Кірбі нагадав, що Росія вторглася в Україну, спочатку у 2014 році, потім набагато масштабніше – на початку 2022 року. Тому, за його словами, заяви про те, що росіяни "є жертвами", виглядають абсолютно безглуздо.

"Сьогодні із самого початку Путін намагається уявити ситуацію, як те, що Росії-матінці загрожують. Це брехня", – наголосив Кірбі.

Також він назвав заяву Лаврова "маячнею" та "безглуздістю".

Як відреагували в Ізраїлі

У МЗС Ізраїлю рішуче засудили заяву свого російського колеги і зазначили, що він спотворює історію, повідомляє ynet.co.il.

"Будь-яке порівняння чи зіставлення поточних подій з гітлерівським планом остаточного рішення щодо винищення єврейського народу спотворює історичну правду, опоганює пам'ять загиблих і тих, хто вижив, і має бути рішуче відкинуто", – сказали в зовнішньополітичному відомстві Ізраїлю.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров цинічно заявив, що ізоляція РФ схожа на те, що відбувалось з євреями часів Голокосту, а допомогу українцям з боку США та їх союзників він порівняв з Гітлером.

Як відреагували в Євросоюзі

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, коментуючи заяву Лаврова, наголосив, що сучасна Європа була побудована на попелі Голокосту. Це, за словами єврочиновника, визначальний та жахливий спадок європейської історії.

"Останні коментарі російського міністра закордонних справ Лаврова, який звинувачує "Захід" у пошуку "остаточного рішення" для Росії, є абсолютно недоречними, неповажними та зневажають пам’ять шести мільйонів євреїв та інших жертв, які були систематично вбиті під час Голокосту. Це доповнює попередні антисемітські висловлювання міністра Лаврова", – додав Боррель.

За його словами, маніпуляція з боку російського режиму, щоб виправдати свою незаконну агресію проти України, досягла ще одного неприйнятного та огидного рівня.

"Немає паралелі між злочинами нацистської Німеччини та міжнародною допомогою Україні у захисті своєї території та народу від невиправданої агресії. Росія вторглася в суверенну сусідню країну, щодня обстрілює та вбиває там мирних жителів із заявленою метою знищити країну та українську націю", – уточнив Боррель.

Він також нагадав, що заперечення Голокосту, викривлення фактів суперечать законодавству та цінностям Євросоюзу, і ЄС взяв на себе однозначне зобов’язання гарантувати, що подібні звірства ніколи не повторяться.

Читайте також:
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку