USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАТО розглядає можливість створити фонд для України на 100 млрд доларів, – Bloomberg

Такий план вимагає схвалення 32 країн – членів альянсу
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У НАТО розглядають можливість створити фонд внесків союзників на суму 100 млрд доларів протягом п'яти років для України. З такою пропозицією виступив генсек альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Bloomberg.

За словами співрозмовника, члени блоку все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми розподілу внесків, зокрема, чи враховувати двосторонню допомогу Україні в загальній сумі.

Джерела припускають, що пропозицію, яка вимагає схвалення 32 країн – членів альянсу, найімовірніше, буде змінено до того як союзники погодяться на неї.

Крім того, в рамках пакета, підписаного лідерами країн – членів блоку на саміті у Вашингтоні, НАТО може взяти на себе оперативні обов'язки очолюваної США Контактної групи оборони України. На такий крок можуть піти через можливі політичні зміни у США після виборів президента.

Новини за темою: Заяви Макрона про відправку військ НАТО до України формують новий безпековий порядок у світі

Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, це означатиме перехід НАТО до активнішої ролі в допомозі Україні та зміну моделі поведінки військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у війну з Росією, зазначає видання.

Водночас закріплення підтримки з боку НАТО може свідчити про довгострокову прихильність союзників до України, в той час коли Володимир Путін робить ставку на те, що він може пережити союзників Києва.

До того ж Bloomberg пише, що члени альянсу навряд чи надішлють Україні офіційне запрошення приєднатися до НАТО, коли лідери країн – членів блоку зберуться на початку липня у Вашингтоні.

Нагадаємо

Українська армія вже тривалий період відчуває дефіцит озброєння у зв'язку із зупинкою допомоги з боку Сполучених Штатів. До речі, цю проблему Штати можуть вирішити вже найближчим часом.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон пообіцяв поставити на голосування питання фінансування допомоги Україні. Це відбудеться після повернення Конгресу з великодніх канікул. 

На тлі проблем із поставками з Вашингтона країни НАТО намагаються компенсувати нестачу зброї в ЗСУ. Наприклад, Німеччина наприкінці березня знову оновила список допомоги, яку вже поставила в Україну. Згідно з переліком, ЗСУ отримають нові дрони, снаряди для танків і артилерії.

Попри зусилля союзників, повністю перекрити дефіцит поки що не вдається, проте вже незабаром українська армія має отримати значно більшу кількість артилерійських боєприпасів, які закупили західні держави в рамках ініціативи Чехії.

Читайте також:
Уряд виділив 1,5 млрд доларів для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд доларів для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю