USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Наслідки масованої атаки РФ в ніч на 11 квітня: Під ударом опинилися Харків, Львів та інші міста

Росія знову атакувала енергетику України
ДСНС, рятувальники, пожежа

ДСНС ліквідовує наслідки ракетного удару

Джерело: ДСНС України

Кремлівські найманці у ніч проти 11 квітня завдали по Україні масованого повітряного удару із застосуванням крилатих, балістичних та аеробалістичних ракет "Кинджал", а також дронів-камікадзе. Вибухи лунали, зокрема, у Харкові та Львові, під атакою також були об'єкти енергетики. Окупанти застосували 82 засоби повітряного нападу. Україна знищила 57 повітряних цілей.

Цієї ночі спочатку заявили про роботу сил та засобів протиповітряної оборони на півдні України, зокрема в Одеській області. Пізніше стало відомо про роботу ППО у Київській області – по ворожих дронах-камікадзе.

У Харкові та області лунали вибухи через ракетні удари окупантів. Місцева влада уточнила, що по місту та регіону загалом загарбники завдали щонайменше десять ударів.

Також у пабліках писали про проблеми зі світлом після вибухів у Харкові. В мерії додали, що у місті можливі проблеми з енергопостачанням, позаяк ворог знову цілив по енергетиці. Міський голова Терехов також заявив, що метро найближчі години не працюватиме. В ОВА зазначили, що перебої з електропостачанням вже фіксуються.

Даних про постраждалих у Харкові та області не було, зазначили представники влади. Де саме були "прильоти", наразі не уточнюється. В поліції розповіли, що вранці війська РФ атакували Харків і передмістя, попередньо, використовуючи для ударів ЗРК С-300.

За словами заступника керівника Офісу президента Олексія Кулеби, найскладніша ситуація через нинішню масовану атаку РФ по Україні – в Харківській області.

"Там більше ніж 10 ракетних ударів лише по місту. Країна-терорист намагається знищити інфраструктуру Харкова та залишити місто в темряві. Наразі вже є перебої з електрикою в області – більше ніж 200 тисяч абонентів Харківщини залишилися без електропостачання. Метрополітен працює як укриття", – розповів чиновник.

По Київській області, як повідомив вранці начальник ОВА Руслан Кравченко, сьогодні були удари "Шахедами" та ракетами.

"Тривога тривала більше ніж п'ять годин. На жаль, під час повітряної тривоги на Київщині атаковано об'єкт критичної інфраструктури", – розповів він та додав, що інформація щодо постраждалих та загиблих наразі не надходила.

Чиновник повідомив також, що всі оперативні служби на місці, триває гасіння пожежі на об’єкті.

У Львівській та Івано-Франківській областях працювали сили та засоби ППО через ракетні атаки. Зокрема, по Львову ворог запускав ракети "Кинджал". Пізніше голова Львівської ОВА Микола Козицький уточнив, що ворог атакував два об'єкти критичної енергетичної інфраструктури в області крилатими ракетами різного класу та дронами. А саме – об'єкт газорозподільчої інфраструктури у Стрийському районі та електропідстанція – у Червоноградському.

"Почалися пожежі. Їх оперативно загасили вогнеборці. Жертв та постраждалих внаслідок атак ворога нема. Усі системи життєзабезпечення Львівської області працюють у штатному режимі", – поінформував чиновник.

Вибухи цієї ночі також лунали в Запорізькій області. У Силах оборони півдня України розповіли, що в Запорізькому районі через ракетний удар ворога було пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури. Ступень пошкодження уточнюється, інформації про постраждалих не було, додали військові.

В Миколаївській області уламки збитих "Шахедів" впали на відкритій території, даних про руйнування та постраждалих немає. В Одеській області уламки збитих дронів-камікадзе спричинили займання на території енергооб'єкта – була пожежа, яку вже ліквідували.

Атака по енергооб'єктах у чотирьох областях

За словами глави Міненерго, цієї ночі та зранку були атаковані об'єкти генерації та системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях.

"Енергетики вже працюють над усуненням наслідків", – розповів Герман Галущенко.

В компанії ДТЕК своєю чергою повідомили про те, що під час цієї комбінованої атаки РФ била по двох їхніх теплоелектростанціях. Енергетики зазначили, що було серйозно пошкоджено обладнання підприємств.

"Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків та відновлення роботи обладнання. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих", – передали в ДТЕК.

Робота української ППО

Як поінформували у Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні, цієї ночі силами та засобами ППО було збито 37 "Шахедів", а загалом ворог запускав по Україні 40 ударних дронів. Щодо збитих ракет інформація уточнюється, додали у військовому командуванні.

В ОК "Південь" уточнили, що в зоні їхньої відповідальності був збитий, зокрема, 21 дрон-камікадзе. А саме 7 – на Одещині, 8 – на Миколаївщині, по 3 – у Херсонській та Дніпропетровській областях.

"Вночі ворог масовано атакував південь України черговими хвилями ударних дронів. Бойова робота тривала понад п'ять годин. Під прицілом агресора знов енергетична інфраструктура", – констатували військові.

Реакція президента

Понад 40 ракет та ще близько 40 ударних дронів. Частину ракет і "Шахедів" вдалося збити. На жаль, лише частину, заявив глава держави.

Він уточнив, що російські терористи знову цілили саме по об’єктах критичної інфраструктури. Був черговий підлий ракетний удар по Харкову та Харківській області. Мішенню стали також об’єкти в інших областях: Київській, Запорізькій, Одеській та Львівській.

"Кожен із наших сусідів у Європі, кожен з інших партнерів бачить, наскільки критичною є потреба України в ППО. Саме тут, саме зараз, саме нашою можливістю подолати російський терор світ може довести, що всі однаково сприймають терор як злочин. Якщо ж Росії буде дозволено й надалі це робити, якщо російські ракети й "Шахеди" битимуть не тільки по Україні, а й по рішучості партнерів – це буде глобальним дозволом на терор", – обурився Зеленський.

Він наголосив, що "потрібна ППО та інша оборонна підтримка, а не заплющування очей і довгі дискусії".

Цієї ночі Росія застосувала 82 засоби повітряного нападу, – Повітряні сили

  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС.
  • 6 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" з винищувачів МіГ-31К.
  • 12 зенітних керованих ракет С-300.
  • 40 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.
  • 4 керовані авіаційні ракети Х-59 із повітряного простору окупованої Запорізької області.

В результаті протиповітряного бою знищено 57 повітряних цілей:

  • 16 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 39 ударних БпЛА типу Shahed-131/136;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Росія продовжує бити по українській енергетиці. Останніми місяцями найбільше дістається Харкову. Деякі джерела пишуть, що Путін хоче забрати Харків. Неодноразово йшлося про наступ РФ саме на Харків. Нині у Харкові застосовані аварійні відключення світла.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених