USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Кремль хоче перетворити Харків на "сіру зону", непридатну для життя, – The Economist

Міська влада вважає, що це неможливо
Харків
Харків після обстрілу 27.03.24
Джерело: Олег Синєгубов

Росія має намір перетворити Харків на "сіру зону", непридатну для життя. Однак міська влада вважає, що це неможливо. Про це пише The Economist з посиланням на військові джерела в Києві.

"Ескалація змусила військові джерела в Києві припустити, що Росія вирішила перетворити місто на "сіру зону", непридатну для проживання цивільного населення", – йдеться в матеріалі.

Разом з тим, мер Харкова Ігор Терехов рішуче спростував цю гіпотезу. В інтерв'ю, взятому в секретному місці в промисловому кварталі, Терехов заявив, що Харків не має наміру здаватися.

Мер зазначив, що гірше було на початку війни, коли з довоєнного населення, яке становило два мільйони осіб, виїхали всі, крім 300 тисяч.

"Як можна перетворити таке місто на сіру зону? Люди не виїдуть, тому що вони вже виїхали, а потім повернулися. Вони вже достатньо намучилися", – каже Терехов.

Новини за темою: Зміївська ТЕС "Центренерго" у Харківській області повністю зруйнована атаками РФ

За словами мера, забезпечити місто електроенергією без електростанцій і працюючих трансформаторів було складним завданням, але з ним удалося впоратися.

"Якби я вам розповів, як ми це зробили, це теж було б атаковано", – додав він.

Водночас видання підкреслює, що багато проблем Харкова можна було б вирішити, якби Захід надав потужні системи протиповітряної оборони або F-16, які могли б відтіснити винищувачі, що несуть бомби. The Economist також пише, що Росія знищила деякі з поставлених Заходом ЗРК Patriot, які Україна використовувала для захисту таких міст, як Харків.

Також The Economist пише, що точні наміри Росії на даному етапі незрозумілі, хоча є чіткі ознаки того, що вона готується до великого літнього наступу.

"Українське джерело, знайоме з даними розвідки, повідомило, що Росія зараз готує шість дивізій (приблизно 120 000 військовослужбовців) у Східному Сибіру", – повідомляє в публікації.

При цьому "Харків є одним із кількох можливих напрямків майбутнього наступу". Він не є найбільш імовірним, але його вже інтенсивно обговорюють російські ЗМІ. The Economist констатує, що військова операція із захоплення Харкова була б надскладним завданням для Росії.

Путін говорив про "санітарну зону"

У березні російський диктатор заявляв, що РФ хоче створити "санітарну зону" на територіях України. За його словами, це буде "зона безпеки", яку буде важко подолати західним засобам ураження.

Пізніше в Офісі президента зазначили, що заява Путіна про створення "санітарної зони" на території України є явною ознакою намірів Кремля до ескалації війни.

Атаки на Харків

Останнім часом Харків став мало не метою номер один для російських повітряних атак. Окупанти регулярно б'ють по місту ракетами, дронами та авіаційними бомбами.

Новини за темою: Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА

Внаслідок ударів у Харкові було зруйновано всю критичну інфраструктуру. Також через постійні атаки гинуть мирні люди.

Наступ на Харків – ІПСО ворога

Попри всіляку інформацію з різних джерел, у ГУР МО повідомили, що противник не зібрав ударних груп для повторного наступу на Україну, зокрема, Харків. Вкидами про "наступ на Харків" ворог намагається посіяти панічні настрої всередині України.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"