USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Наркотичні ліки в Україні з 13 жовтня відпускатимуть тільки за е-рецептом

Однак у МОЗ зробили деякі винятки
е-рецепт
Джерело: відкриті джерела

Починаючи з 13 жовтня в Україні відпуск наркотичних препаратів в аптеці буде проводитися тільки за електронним рецептом. Про це інформують на сайті МОЗ.

Там пояснили, що в листопаді 2022 року було запроваджено електронний рецепт на наркотичні ліки. Такі препарати, зокрема, використовуються для ефективного знеболювання при складних захворюваннях.

"Для пацієнта е-рецепт – зручна опція, оскільки не потрібно постійно відвідувати лікаря для отримання паперового рецепта. Його електронний аналог можна отримати і дистанційно", – сказано в повідомленні.

Водночас у міністерстві зробили виняток для жителів прифронтової території та зон бойових дій. Там продовжить діяти як електронний, так і паперовий рецепт.

У МОЗ зазначили, що таке рішення дасть змогу запобігти неконтрольованому обігу таких препаратів, адже їхнє вживання має особливо небезпечні ризики для життя та здоров'я людини.

Пацієнтам не варто хвилюватися, адже кожен, хто за станом здоров'я потребує наркотичних препаратів, гарантовано їх отримає, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", стали відпускати лише за електронним рецептом. Норму про відпуск ліків за електронним рецептом застосовуватимуть на всій території України, за винятком прифронтових територій.

Ми писали, що з 1 серпня 2022 року запровадили електронні рецепти на антибіотики. Також з 1 листопада 2022-го за електронним рецептом відпускають наркотичні (психотропні) препарати.

Читайте також:
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк
Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади