USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади

До кінця березня стартує процес створення наглядових рад при закладах охорони здоров'я у чотирьох областях України
отруєння лікарня капельниця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У кількох областях України вже почали створювати наглядові ради при закладах охорони здоров'я. До цього процесу активно залучають громадськість. Ради у Вінницькій, Черкаській, Житомирській та Рівненській областях мають запрацювати вже на початку літа, а до кінця березня почнеться активний процес створення, повідомили UWN у Благодійному фонді "Пацієнти України".

За словами виконавчої директорки фонду Інни Іваненко, створення наглядових рад має принести позитивні зміни для усіх стейкхолдерів, які залучені до діяльності рад, тобто пацієнтів, власників та керівників медичних закладів.

"Для пацієнтів це шанс донести свій голос до керівників закладів охорони здоров’я. Це можливість контролю за дотриманням прав та поліпшенням якості й збільшенням кількості медичних послуг, це ще й про прозорість роботи закладу і боротьбу з корупцією. А для керівників медичних закладів – залучити громадськість та профільних спеціалістів – економістів, юристів та інших, які як члени наглядових рад будуть допомагати в управлінні лікарнею", – зазначила Іваненко.

Посадовиця додала, що нині в частині областей України вже розпочався процес створення наглядових рад. До нього приєдналися місцеві та обласні Департаменти охорони здоров’я (ДОЗ), керівники лікарень та громадські організації.

Вінниччина

У березні у Вінниці планують розпочати процес створення наглядових рад у пʼяти закладах.

Місцевий Департамент охорони здоров’я пройшов відповідне навчання та отримав необхідні для створення документи.

Черкащина

У Черкасах вже чотири медзаклади активно долучаються до процесу формування наглядових рад.

Як пояснила в.о. директора одного з таких закладів КНП "Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер Черкаської обласної ради" Дарʼя Левандовська, наглядові ради допоможуть медицині раціональніше користуватися ресурсами для ефективнішого лікування пацієнтів.

Житомирщина

В області до процесу створення готові долучитися і лікарні, й громадськість.

За словами директорки Благодійного фонду "Нехай твоє серце бʼється" Наталії Нагорної, у середині березня відбудеться засідання облради, яка має ініціювати створення наглядових рад на Житомирщині.

Рівненщина

"Формування наглядової ради ми запланували ще при написанні стратегії розвитку нашого закладу у 2021 році – тоді розглядали різні варіанти: громадська чи наглядова. Тепер у нас є гарна можливість навчитися керувати та організовувати діяльність цих рад. Уже домовилися про початок процесу", – розповів медичний директор Рівненської обласної лікарні Юрій Ординський.

Новини за темою: В Україні хочуть створити стратегічний запас ліків

Про наглядову раду

21 листопада 2023 року уряд ухвалив постанову, відповідно до якої заклади охорони здоров’я, що надають спеціалізовану медичну допомогу та законтрактовані з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), мають створити наглядові ради.

Наглядова рада – це колегіальний орган управління, основними принципами діяльності якого є відкритість в ухваленні рішень, прозорість, неупередженість і рівноправність усіх членів наглядової ради та співпраця задля досягнення спільної мети.

Створення ефективних наглядових рад є продовженням процесу автономізації медзакладів та реформи децентралізації. Рішення про створення таких рад на місцях ухвалюватиме власник медзакладу. До складу наглядової ради кожного медзакладу має входити не менше ніж 50% представників громадськості, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними