USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Грузія над прірвою, яку викопали росіяни, або Той момент, коли грузинський Полішинель нарешті розкрив свій секрет

Зрештою, на жаль, уже давно було очевидно, що все до цього йде. Тепер, судячи зі всього, грузинам час обирати, яким шляхом їхня країна піде далі. Обирати варто вже прямо зараз
Грузія_1
Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

Дійові особи

"Грузинська мрія"

Партія Грузинська мрія
Джерело: відкриті джерела

Правляча партія в Грузії з 2012 року. Стартувала як опозиційна до тодішнього президента країни Міхеіла Саакашвілі і його коаліції "Єдиний національний рух" політична сила. Перемогла на трьох парламентських виборах підряд (у 2012-му, 2016-му та 2020 роках). На останніх виборах у 2020 році втратила 25 мандатів порівняно з виборами у 2016 році. Позиціонує себе як центристська, тобто офіційно виступає за інтеграцію Грузії із Заходом, але й за нормалізацію відносин з Росією. 

Бідзіна Іванішвілі

Бідзіна Іванішвілі
Джерело: відкриті джерела

Грузинський бізнесмен, олігарх, мільярдер. Заробив свої статки у Росії. Мав російське громадянство, потім додав французьке громадянство. У лютому 2011 року його через оці всі громадянства позбавили грузинського громадянства. Але зрештою повернули, коли він відмовився від двох попередніх. 

Засновник "Грузинської мрії" станом на зараз – її почесний голова. Очолював уряд країни з 25 жовтня 2012-го по 20 листопада 2013 року. 

"Сила в єдності", "Єдиний національний рух"

Джерело: EPA

Перше – це коаліція, яка об'єднала опозиціонерів на виборах у 2020 році. Вибори вони програли, зайнявши підсумкове друге місце. Друге – це одна із найбільших партій, яка увійшла до цієї коаліції та яку пов'язують з колишнім президентом країни Міхеілом Саакашвілі.

Міхеіл Саакашвілі

Міхеіл Саакашвілі, 3 липня 2023 р.

Джерело: Эхо Кавказа

Колишній президент Грузії (з 25 січня 2004-го до 25 листопада 2007 року, з 20 січня 2008-го до 17 листопада 2013 року).

У 2015 році отримав громадянство України. У 2015–2016 році очолював Одеську ОДА. У 2017 році позбавлений українського громадянства, є версії, що через конфлікт з тодішнім президентом Петром Порошенком. У травні 2019 року новий президент Володимир Зеленський повернув йому громадянство. 

У вересні 2021 року повернувся в Грузію, де його заарештували за раніше відкритими проти нього кримінальними справами. До цього його заочно засудили до шести років тюрми. Зокрема, визнали винним в організації нападу на колишнього депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році. 

Коротка диспозиція

Опозиція періодично проводить мітинги проти влади і окремих її рішень, які, на її думку, заважають вступу Грузії до Європейського Союзу та рухають її до диктатури. Одним з останніх резонансних рішень влади став так званий закон про" іноагентів". Опозиція, на відміну від влади, значно радикальніше налаштована на рух до Європейського Союзу.

Закон про "іноагентів". Що це таке? 

Він же "закон про іноземний вплив". Влада Грузії спростовує, що це калька з російського закону, але по факту суть та сама.

Є неурядові організації та ЗМІ. Якщо закордонне фінансування (гранти, наприклад) становить у них понад 20% доходу, то, як пише BBC, вони мають реєструватися як "організації, що проводять інтереси іноземної сили".

Таким організаціям потрібно буде заповнювати річну фінансову декларацію, яка буде публічною. Ухилянтам від цієї реєстрації або від подачі декларації загрожує штраф у розмірі 25 тисяч ларі (близько 9,4 тис. доларів).

Міністерство юстиції зможе у будь-який час проводити моніторинг таких організацій, а уповноважений чиновник – отримувати необхідну інформацію, у тому числі персональні дані.

Що каже опозиція? 

Що це "російський" закон. Слово депутату парламенту Грузії Георгію Вашадзе: 

"Вони ініціювали закон, який ми називаємо російським. Він один в один повторює те, що Путін свого часу ініціював у Росії. Це закінчилося тим, що в Росії немає ні громадянського суспільства, фактично немає вільних медіа, і все контролюється путінською тоталітарною владою. Таку ж стратегію обрала і "Грузинська мрія". Але грузинський народ – волелюбний і миролюбний. Ми не згодні з цією ініціативою. Це дуже важкі виклики для нас. Але я впевнений, що ми переможемо".

Що каже влада? 

Серед іншого, "прив'язує" до ситуації Україну. Зокрема, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон спрямований на захист країни від "українізації".

"Якби НУО досягли того, чого вони активно намагалися зробити у 2020–2022 роках, а саме зміни влади шляхом революції, то сьогодні Грузія була б у гіршій ситуації, ніж Україна, а це означає, що позаду залишився б і мир, і євроінтеграція", – цитує його телеканал 1TV.

Також у грузинській владі заявляли, що законопроєкт скопійований з Американського акту про реєстрацію іноземних агентів (FARA). Проте у самих США ще в лютому минулого року це спростували.

"Насправді, як видно, цей законопроєкт заснований на аналогічному російському та угорському законодавстві, а не на FARA або будь-якому іншому американському законі", – заявив тоді спікер Держдепу Нед Прайс.

За його словами, такий закон дозволить владі "заглушити незалежні голоси тих грузинських громадян, хто прагне побудови кращого майбутнього у своєму суспільстві".

Що відбувається прямо зараз? 

Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

Друга спроба влади протягнути цей законопроєкт через парламент. Перша була в лютому 2023 року. Тоді ухвалення законопроєкту зупинили масові протести громадськості. 

Зараз у 2024 році, за словами виконавчого секретаря "Грузинської мрії" Мамукі Мдинарадзе, до парламенту Грузії було внесено той самий законопроєкт, що й минулого року, але з деякими поправками. Кардинальних змін у тексті не відбулося. 

Протести

Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

У відповідь опозиція та інші противники законопроєкту знову розпочали акції протесту. На ці протести жорстко зреагувала влада, що вилилось у побиття мітингувальників, у тому числі відомих політиків, а також у затримання активних протестувальників. 

Щобільше, влада зібрала власний мітинг на підтримку законопроєкту. 

"Партія глобальної війни"

А це вже ключова фраза з виступу Бідзіни Іванішвілі на провладному мітингу. Він всього-на-всього звинуватив цю саму партію у війні 2008 року, коли Росія вторглася в Грузію. 

"Саакашвілі, Бокерія, Мерабішвілі, Адеїшвілі, Гварамія, Кезерашвілі та інші були призначені за допомогою революції, влаштованої НУО. Правління людей, призначених недемократичним шляхом, ззовні, чітко показало нам, наскільки тяжкий результат втрати незалежності та суверенітету. "Кривавий режим" переповнив в'язниці, катував ув'язнених, позбавив життя сотні невинних людей, обікрав тисячі бізнесменів, сфальсифікував не одні вибори, привласнив ЗМІ і втратив 20% територій Грузії… Все що вони робили, було замовлено і керувалося їхніми господарями", – заявив він

Нічого не нагадує? Окей, продовжимо. 

"Незважаючи на обіцянки, дані на саміті у Бухаресті у 2008 році, Грузію та Україну не включили до складу НАТО та залишили на протязі. Всі подібні рішення приймаються "партією глобальної війни", яка має вирішальний вплив як на НАТО, так і на Євросоюз, і для якої Грузія та Україна мають лише ціну гарматного м'яса. Вперше вони протиставили Грузію Росії у 2008 році, а у 2014-му та 2022 роках поставили Україну в ще більш складну ситуацію".

Ну тобто Росія ні до чого, її змусили, їй протиставили. У всьому винна "партія глобальної війни". 

Що це все значить?

Що євроінтегратори з "Грузинської мрії" по факту не такі вже й євроінтегратори. На це вказують і вищезгадані заяви Іванішвілі, які вигідні тільки одній країні, і ви знаєте, якій. На це вказує і реакція "Мрії" точніше її відсутність на критику з боку Євросоюзу, куди, власне, Грузія, здається, зовсім ще недавно планувала йти.

В ЄС кажуть, що закон поганий і його не треба ухвалювати. У Грузії ці заклики ігнорують і удають, що не розуміють про що мова.

Один із недавніх закликів Європейського Союзу, озвучений речником зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петером Стано: цей закон відводить Грузію від проголошеної цілі бути ближче до ЄС.

Голова  дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель раніше сказав, що цей закон "не відповідає європейським цінностям, не відповідає європейським очікуванням, і якщо цей закон буде врешті-решт ухвалений – він, власне кажучи, буде діяти всупереч амбіціям Грузії наблизитись до ЄС".

Стано наголосив, що контакти з владою Грузії підтримуються, і їм доводиться до відома, що це так із цим законом і якими будуть наслідки.

Тут ще варто згадати, що грузинські дипломати раніше виступили із заявою, в якій ідеться про те, що рішення партії влади "Грузинська мрія" на 180 градусів розвернули зовнішньополітичний курс Грузії і керівництво країни віддаляє грузинський народ від Європейського Союзу.

А що Саакашвілі? 

Він досі в тюрмі, але інтерв'ю давати може. Одне з останніх було для російського телеканалу "Дождь". Саакашвілі заявив, що закон про "іноагентів" пришвидшить зміну влади в Грузії, а "Мрія" програє наступні вибори. Розгромно. 

"Після приходу до влади Іванішвілі одразу закрив "Перший кавказький канал", грузинський російськомовний канал. Натомість дав Росії можливість грузинської філії російського "Супутника". Він закрив Американський технологічний університет та програму американських вчителів у Грузії. За указом з Москви звернув два важливі інфраструктурні проєкти – порт Лазіка-Анаклія і термінал Royal Carribean в Батумі. Особи, затримані за шпигунство на користь Росії, були випущені як політв'язні. Списки грузинських учасників війни 2008 року було передано російським спецслужбам, і багато учасників спецоперацій проти росіян було знищено на території Грузії. І проти багатьох було порушено кримінальні справи головним прокурором, який, згідно з Держдепом, є агентом ФСБ. А останніми роками грузинська влада зайняла різко антиукраїнську позицію і стала місцем для відмивання російських грошей. І в цьому напрямі минулого тижня було ухвалено окремий закон".

Грузія, протести проти закону про іноагентів
Джерело: відкриті джерела

 

 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
Україна здобула два золота з дзюдо на Паралімпіаді-2024 Україна здобула два золота з дзюдо на Паралімпіаді-2024
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони