USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Найбільша в історії міжнародна операція проти ботнетів: Затримання зачепили й Україну

Європол конфіскував понад дві тисячі доменів, через які хакери поширювали дропери з троянськими програмами
хакери
Інфографіка Європолу
Джерело: скріншот

Під час міжнародної операції 27–29 травня в Україні затримали трьох підозрюваних у причетності до хакерської мережі. Останню пов'язують з поширенням шкідливого програмного забезпечення, а операція "Ендшпіль" стала найбільшою у своєму роді, йдеться на сайті "Європолу".

За даними слідства, один із головних підозрюваних заробив щонайменше 69 млн євро у криптовалюті, здаючи сайти в оренду кіберзлочинцям для розповсюдження програм-вимагачів.

"Операцію "Ендшпіль" спрямували проти дроперів, за допомогою яких поширюють шкідливі програми IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee і Trickbot. Розслідуванням займаються правоохоронці з Німеччини, Нідерландів, Франції та ще кількох країн", – зазначають у Європолі.

Так, крім трьох підозрюваних в Україні ще одного фігуранта заарештували у Вірменії. Ще вісьмох підозрюваних громадян Росії додали до списку найрозшукуваніших злочинців Європи.

Загалом правоохоронці конфіскували понад дві тисячі доменів.

Що таке дропери?

Дропери – це програми, призначені для встановлення іншого шкідливого ПЗ в операційну систему. Використовуються на першому етапі кібератаки, коли злочинцям потрібно непомітно проникнути в систему в обхід заходів безпеки.

Зазвичай дропери не завдають прямої шкоди, але мають вирішальне значення для доступу та розгортання шкідливого ПЗ в уражених системах.

Викриття хакерів

До речі, в січні кіберфахівці Служби безпеки України разом з правоохоронними органами США, Великої Британії, Євросоюзу та інших країн-партнерів провели масштабну спецоперацію у різних частинах світу.

У результаті спільних дій викрили учасників потужного міжнародного угруповання хакерів під назвою LockBit. Зловмисники викрадали у відомих компаній таємну інформацію і персональні дані, а потім вимагали за них "викуп". Серед організаторів та учасників угруповання були громадяни України та РФ.

А раніше Департамент кіберполіції спільно з Європолом викрили 29-річного хакера, мешканця Миколаєва. Чоловік заражав сервери однієї з найбільших світових компаній у сфері електронної комерції. Спочатку хакер "зламав" 1,5 тис. облікових записів дочірньої компанії. Для цього зловмисник застосовував власноруч розроблене програмне забезпечення автоматичного підбору паролів – так званий брутфорс.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України