USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Оголошений у розшук нардеп Дубневич знайшовся в лікарні

Парламентаря підозрюють в організації заволодіння природним газом на суму понад 2 млрд гривень
Дубневич
Ярослав Дубневич
Джерело: відкриті джерела

Розшукуваний депутат Ярослав Дубневич знайшовся у лікарні. Про це пише Центр протидії корупції.

Зазначається, що чиновник приєднався до судового засідання, на якому його звинувачують у привласненні 93,2 млн гривень філії "Укрзалізниці", в онлайн-форматі.

Парламентар заявив, що зараз у лікарні на території України, але повідомити точне місце перебування не захотів.

У підсумку суд дозволив Дубневичу провести лише одне сьогоднішнє засідання через відеозв'язок.

Розшук Дубневича

Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук чинного народного депутата, члена депутатської групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича, якого підозрюють в організації заволодіння майном держави – природним газом на суму понад 2,1 млрд гривень та легалізації незаконно отриманого прибутку. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

"Протягом 2013–2017 років народний депутат, залучивши п'ять інших людей, організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовцями Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівщина, – ред.) на загальну суму понад 2,155 млрд гривень. Дубневич є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили ще в січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд гривень, – ред.) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн гривень, – ред.)", – розповіли в Бюро.

Депутату може загрожувати до 12 років тюрми.

Разом з тим Дубневич не прибув до НАБУ за повісткою для повідомлення йому про підозру. Наразі йому обирають запобіжний захід.

Що відомо про справу

НАБУ та САП розслідують справу щодо корупційної схеми з розкрадання газу НАК "Нафтогаз України" фірмами – власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, які заснували Богдан та Ярослав Дубневичі.

У Національному антикорупційному бюро України кажуть, що підприємства – власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013–2017 років закуповували у НАК "Нафтогаз" природний газ для виробництва теплової енергії населенню за заниженими цінами. Водночас прибутковість виробництва електрики на ТЕЦ перевищила 60%, хоча НКРЕКП заклала у тариф всього 3–5%.

Упродовж 2013–2018 років народний депутат організував відмивання частини зароблених коштів на суму понад 450 млн гривень. Для цього переводив їх на рахунки підконтрольного ТОВ та компаній-нерезидентів, змішував, маскував і врешті повертав в Україну під виглядом іноземних інвестицій.

Нині обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровані до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 млн гривень наклали арешт.

Що відомо про Дубневича

За інформацією Руху ЧЕСНО, Ярослав Дубневич увійшов до списку прогульників серед народних депутатів Верховної Ради 9-го скликання. За даними дослідження, пропустив 75% голосувань в проміжку від початку 2022 року і до травня 2023 року. На додачу у депутатській групі "За майбутнє", до якої входить нардеп, найбільший відсоток прогульників серед парламентарів.

22 квітня 2020 року антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі Дубневича та тендерів "Укрзалізниці" й передала матеріали кримінального провадження на ознайомлення фігурантам. Політик був заарештований з правом внесення застави у 90 мільйонів гривень, яку було внесено. 8 листопада 2019 року народний депутат вийшов із СІЗО.

У 2019 році був обраний до Верховної Ради 9-го скликання як безпартійний самовисуванець за 120-м округом (Львівська область). Член депутатської групи "За майбутнє". Член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. З 2008-го по 2011 рік був представником "Укрзалізниці" в Секретаріаті Верховної Ради. Був президентом корпорації "КРТ" ("Колійні ремонтні технології", – ред.), що займається виробництвом деталей для залізниці, обіймав керівні посади в інших комерційних структурах.

Займався аграрним бізнесом, разом із братом Богданом заснував кооператив з пошиття взуття. Працював пресувальником, згодом – бригадиром бригади пресувальників у Пустомитівському райпобуткомбінаті.

Закінчив НУ "Львівська Політехніка" за спеціальністю "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності", Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту ім. В. Лазаряна за фахом "Облік та аудит" та взуттєве училище. Заслужений працівник транспорту України.

Новини за темою: Цю зиму Україна планує пройти за рахунок газу власного видобутку, – Чернишов

Нагадаємо, екснардепу 5-го скликання Сергію Поліщуку, який до початку повномасштабного вторгнення РФ регулярно відвідував Москву для участі в ефірах російської пропагандистки Ольги Скабєєвої, повідомили про підозру

Раніше ми писали про те, що в Україні трьом екснардепам від "Партії регіонів" – Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову – повідомлено про підозру у державній зраді. Наразі всі три колишні парламентарі переховуються від правосуддя на території Російської Федерації.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР