USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нардеп Ярослав Дубневич підозрюється у розкраданні газу на 2,1 млрд гривень

Народний депутат є шостим підозрюваним у цій справі
газ
Джерело: відкриті джерела

Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили народному депутату про підозру в організації заволодіння майном держави – природним газом на суму понад 2,1 млрд гривень та легалізації незаконно отриманого прибутку. Про це інформує пресслужба НАБУ.

Він є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд гривень) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн гривень).

Деталі слідства

За версією слідства, впродовж 2013–2017 років народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської ТЕЦ та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд гривень.

Під його контролем підприємства – власники Новояворівської ТЕЦ та Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, "пільговий" газ Новояворівська ТЕЦ та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок"  за ринковою ціною.

Як відбувалась легалізація газу

Завдяки таким діям із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3–5%, закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обґрунтувань).

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд гривень.

Впродовж 2013–2018 років народний депутат організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів на суму понад 450 млн гривень шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні. 

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 млн гривень накладено арешт.

Джерело: НАБУ

Щодо організатора схеми вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. Слідство триває.

У чому полягає складність справи

У Національне антикорупційне бюро України зізнаються, що справа Новояворівської ТЕЦ та Новороздольської ТЕЦ, слідство у якій детективи розпочали у 2016 році, є однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ і САП.

Загальний обсяг матеріалів слідства становить понад 350 томів. До дев'яти іноземних юрисдикцій, серед яких Швейцарська Конфедерація, Сполучені Штати Америки, Республіка Кіпр, Латвійська Республіка, Словацька Республіка, Канада, Республіка Маршаллові Острови, надіслано 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років.

Саме тому слідство триває стільки років, уточнили у відомстві.

Крім того, завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі 2,3 млн євро, які вніс на рахунок один із членів сім’ї народного депутата.

Нагадаємо, екснардепу V скликання Сергію Поліщуку, який до початку повномасштабного вторгнення РФ регулярно відвідував Москву для участі в ефірах російської пропагандистки Ольги Скабєєвої, повідомили про підозру

Раніше ми писали про те, що в Україні трьом екснардепам від "Партії регіонів" – Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову – повідомлено про підозру у державній зраді. Наразі всі три колишні парламентарі переховуються від правосуддя на території Російської Федерації.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР