USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

На затриманих по справі "Краснолиманське" в СІЗО чиниться тиск, – адвокат

Нині адвокати вирішують, як діяти, щоб забезпечити фізичний і психологічний захист цих людей
Наручники
Джерело: відкриті джерела

На жінок, які нині є підозрюваними у справі ТОВ "Краснолиманське" та які перебувають під вартою, здійснюється тиск з боку правоохоронців. Про ці факти в ефірі TAK TV  розповів адвокат бізнесмена Юрій Сухов.

Нагадаємо, у справі ТОВ "Краснолиманське" працівники ДБР повідомили про підозру бенефіціарному власникові ТОВ "Краснолиманське" Віталію Кропачову, довіреній особі бізнесмена, директору ТОВ "Краснолиманське" та головному бухгалтеру ТОВ "Краснолиманське". Всі вони нині знаходяться під вартою.

"Сьогодні від інших адвокатів у справі я отримав інформацію про те, що стосовно двох жінок, які заарештовані, починають відбуватися незрозумілі дії: без участі адвокатів приходять представники правоохоронних органів і починають розмови про зміну умов перебування і створення таких умов, за яких буде дуже важко перебувати в СІЗО... Ми запитаємо цю інформацію в начальника СІЗО, що відбувається і на яких підставах. Будь-які контакти з правоохоронцями мають відбуватися в присутності адвоката. І без їх участі це виглядає не досить коректно. Якщо не сказати, що це є певними засобами тиску. Якщо це відбувається зараз, то ми, безумовно, будемо реагувати, з одного боку. З іншого боку, якщо це правда, то я взагалі за свою тривалу практику непростих справ вперше зіткнувся з тим, що намагаються таким чином тиснути на людей, які перебувають в СІЗО. Це надзвичайна подія як для моєї практики", – говорить адвокат.

Прізвищ осіб, щодо яких здійснювався тиск, адвокат не називає, адже не є їх захисником. Втім, зазначає, що нині адвокати вирішують, як діяти, щоб забезпечити фізичний і психологічний захист цих людей.

"Річ у тому, що правоохоронні органи дуже часто використовують такий механізм, коли деякі з підозрюваних змушені (інколи це насправді під певним психологічним тиском), піти на угоду зі стороною обвинувачення, з прокурором і дати ті свідчення, які потрібні стороні обвинувачення. Бувають випадки, коли ці свідчення не завжди, наприклад, збігаються з тими обставинами, які відбувалися насправді. Таким чином формується обвинувальна база у прокурора і у слідчого", – пояснює Сухов.

Справа Кропачова

ДБР звинувачує бізнесмена у нібито завданні державі шкоди на 2 млрд гривень. Сам Кропачов відкидає всі звинувачення та заявляє, що жодних правових підстав для кримінальної справи немає. Адвокати бізнесмена стверджують, що його затримання відбулося із порушеннями. До того ж, за словами одного з адвокатів, Олександра Салазського, Віталію Кропачову було обрано запобіжний захід без можливості внесення застави за обвинуваченням в економічному злочині, "що само по собі є нонсенсом". 

Інший адвокат, Юрій Сухов, вважає, що справа проти Віталія Кропачова не має нічого спільного із законом. Він підтримав свого колегу, зазначивши, що рішення, згідно з яким особу, яка, ймовірно, вчинила економічний злочин, утримувати під вартою – виглядає абсурдним.

Втім, нині Кропачов за рішенням слідчого судді Печерського суду перебуває під вартою в СІЗО на Лукʼянівці. 

А от повного тексту рішення судді і досі немає.

"Ще навіть немає повного тексту рішення. Я думаю, що Печерський суд буде затримувати виготовлення повного тексту, буде затримувати апеляцію для того, щоб її не могли розглянути. Ми вже і бачимо, і знаємо, як це відбувається на практиці. Така ситуація. Ми зазначили однозначно в суді, що те, що подано, не може, з точки зору закону, розглядатися і враховуватися суддею як докази, адже вони не є належними і допустимими. А чому їх суддя прийняла і вважала, що можливо, ми не знаємо. Якраз саме те, про що я казав, що немає рішення, в якому є обґрунтування, що вони прийняли, що вони не прийняли і чому вони прийняли", – пояснює Сухов.

Повний текст рішення в Печерському суді обіцяли видати 28 травня. Однак не склалося. Рішення і досі немає.

Адвокати додають, що після того як вони отримають повний текст рішення, вони зможуть побачити, чим все ж керувався суд, приймаючи таке рішення. І вже за результатами цього документа адвокати, ймовірно, будуть доповнювати апеляційну скаргу.

"Суд в цьому рішенні повинен простими словами сказати, чому він надав перевагу аргументам прокуратури і нівелював наші аргументи. За результатами цього документа, я думаю, ми ще будемо доповнювати нашу апеляційну скаргу. Потім я все ж таки сподіваюся, що до 5 червня матеріали (справи, – ред.) надійдуть (до апеляційного суду, – ред.) і 5 червня ми все ж таки розглянемо цю справу по суті", – зазначив адвокат Салазський.

Читайте також:
Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення Суто політичний тиск і рейдерське захоплення: Кропачов прокоментував затягування розслідування справи зі сторони обвинувачення
Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ Низка процесуальних порушень та відвід судді: Як проходить суд щодо продовження строків досудового розслідування у справі ТОВ "Краснолиманське"
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства