USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На ЗАЕС четвертий блок перевели в стан "гарячого зупину": Чим це загрожує?

Зараз експлуатація енергоблока №4 має здійснюватися винятково в стані "холодний зупин", зазначають фахівці
ЗАЕС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

На Запорізькій атомній електростанції на вимогу російських окупантів енергоблок №4 перевели в стан "гарячий зупин".

В "Енергоатомі" заявили, що такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися винятково в стані "холодний зупин".

У чому ж річ?

Відповідно до законів України всі енергоблоки Запорізької АЕС мають перебувати в "холодному стані". "Холодний зупин" наразі є найбільш безпечним режимом їхньої експлуатації, особливо після втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища через підрив Каховської ГЕС.

"Гарячий зупин" відрізняється від "холодного" тим, що додатково відбирається з гарячої зони – зовнішнього контуру – перегріта вода. І якщо в "холодному зупині" температура першого контуру – 70 градусів, то у "гарячому" – 275 градусів. З "гарячого зупину" блок дуже швидко можна вивести на мінімально контрольовану потужність.

В "Енергоатомі", в свою чергу нагадують, що після підриву Росією 6 червня поточного року греблі Каховської ГЕС і фактичного зникнення Каховського водосховища виникли реальні ризики недостатнього підживлення Запорізької атомної станції охолоджувальною водою. Це блокує можливість роботи ЗАЕС на потужності, і російська окупаційна адміністрація станції та представники "Росатому" про це знають.

"А отже, це є безперечним ризиком для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання", – констатують у "Енергоатомі".

Чому це небезпечно?

Є таке поняття, як важка аварія з розплавленням активної зони, розповіла незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

"Важка аварія, як на "Фукусімі", сталася, коли не було зовнішнього енергопостачання, резервні дизель-генератори були затоплені цунамі. Без охолодження ядерне паливо почало розігріватися. За дуже високої температури починається цирконієва хімічна реакція з вивільненням великої кількості водню. А у випадку з воднем 4% об'ємних у повітрі – це вибух. Тож там стався водневий вибух", – пояснює Кошарна.

Тому без зовнішнього енергопостачання енергоблок має переключитися на резервні дизель-генератори, яких там 20 стаціонарних і ще є мобільні. Якщо переключення не станеться, на енергоблоку у "холодному зупині" почнеться важка аварія з розплавленням активної зони за вісім діб, коли "гарячий зупин" – за 27 годин.

Ризик теракту на ЗАЕС існує

В українській розвідці стверджують: допоки на ЗАЕС будуть російські військові – ризик теракту залишатиметься.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу. Говорити про те, що теракт – вирішений сценарій, ми сьогодні не будемо, але ця загроза існує, поки на цьому та інших важливих об'єктах перебувають російські окупанти", – пояснив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

До того ж днями експерти Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували протипіхотні міни на околицях Запорізької атомної електростанції. Так, фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ