USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На тлі скандалів: Група депутатів ЄС висунула Маска на премію в галузі прав людини

Кандидатуру глави SpaceX висунула вкрай права політична група "Ідентичність і демократія"
Ілон Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Вкрай права політична група в Європейському парламенті номінувала мільярдера Ілона Маска на найвищу нагороду ЄС у сфері прав людини. Про це повідомляє Politico.

Група "Ідентичність і демократія" (ID), до якої входять члени Європейського парламенту, пов'язані з Марін Ле Пен із Франції та Маттео Сальвіні з Італії, висунула ім'я Маска на премію.

Група депутатів аргументувала своє рішення тим, що Маск опублікував у відкритий доступ "файли" Twitter, які складалися з обраних внутрішніх документів про те, як платформа соціальних мереж обробляє запити на видалення політичних постів.

Це рівносильно захисту принципу свободи вираження думок, стверджує "ИД".

Премія Сахарова за свободу думки включає премію в розмірі 50 000 євро. Минулого року її вручили українському народу. Серед минулих лауреатів – Нельсон Мандела, Малала Юсуфзай і Кофі Аннан.

Крім Маска нагороду можуть отримати Махса Аміна, молода іранська жінка, смерть якої від рук поліції спричинила рух за права жінок по всьому Ірану.

На премію претендуватиме кліматична активістка Ванесса Накате, три активістки за права жінок, а також громадська захисниця в Грузії Ніно Ломджаріа, яка протистояла російському втручанню.

Кандидатура Маска була висунута на тлі скандалів через Україну

Варто зазначити, що рішення європейських депутатів висунути кандидатуру Маска на цю нагороду було ухвалено одразу після низки скандалів, які розгорілися через те, що очільник SpaceX відключив передані Україні Starlink у районі Криму.

Крім того, як пише The Washington Post, Маск відключив супутникові тарілки не тільки в районі Криму, а й на Донбасі, оскільки "він не хоче, щоб його використовували в наступальних цілях".

Читайте також:
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим