USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Сонці кількість плям у червні досягла 20-річного максимуму, - науковці

Минулого місяця на Сонці зафіксували появу 163 плям, тоді як востаннє рекордну кількість записали ще у вересні 2002 року - їх було 187
сонце
Джерело: Livescience

Сонячних плям у червні цього року було більше, ніж у будь-який інший місяць поточного або попереднього сонячного циклу. Дані американських учених, які займаються вивченням активності Сонця і прогнозуванням космічної погоди, показують, що кількість сонячних плям значно зросла: цих регіонів на нашій зірці, які сприяють появі спалахів і викидів плазми, у червні було більше, ніж за 21 рік спостережень, повідомляє Live Science.

Так, учені вважають, що все це вказує на те, що майбутній пік сонячної активності або сонячний максимум (коли з'являється дуже багато спалахів на Сонці) буде набагато сильнішим, ніж передбачалося. За словами вчених, у червні цього року сонячних плям з'явилося більше, ніж у будь-який інший місяць поточного або попереднього сонячного циклу, який триває 11 років.

"Востаннє таке спостерігалося на Сонці ще 2002 року. Учені вважають, що Сонце стрімкими темпами наближається до максимуму своєї активності, і він буде набагато потужнішим, ніж показували прогнози вчених раніше. У червні на Сонці зафіксували появу 163 плям, тоді як востаннє рекордну кількість плям було зафіксовано ще у вересні 2002 року, коли їх було 187", - кажуть науковці.

Що таке сонячні плями

Сонячні плями, ці темні ділянки на поверхні Сонця, з'являються, коли лінії магнітного поля зірки стають дедалі заплутанішими і в міру продовження сонячного циклу це призводить до того, що магнітні полюси Сонця міняються місцями. У результаті починається новий сонячний цикл.

Коли починається цикл, то на Сонці майже немає плям і цей період називається сонячним мінімумом, він, до речі, з'явиться і по закінченню періоду найсильнішої активності зірки перед початком нового циклу.

Після того як Сонце наближається до свого максимуму, зірка починає вкриватися величезною кількістю темних плям і тут з'являються дедалі сильніші сонячні спалахи. Найпотужнішими з них вважаються спалахи Х-класу.

Джерело: Livescience

Який зараз сонячний цикл

Нинішній 25-й сонячний цикл розпочався 4 роки тому і передбачалося, що максимум активності Сонця настане приблизно 2025 року. Вважалося, що цей період за своєю інтенсивністю буде схожий на такий самий під час 24-го сонячного циклу. Але зараз багато даних вказують на те, що пік активності Сонця може настати набагато раніше, і найнебезпечніше для нас те, що він буде набагато сильнішим, ніж попередній.

Науковці вважають, що поточний пік активності Сонця може бути схожий на подібний у 23-му сонячному циклі, що тривав упродовж 2000 і 2001 року. Під час цього сонячного максимуму вчені зафіксували найбільшу кількість сонячних плям у липні 2000 року і їх було аж 244.

За словами вчених, наприклад, 29 червня цього року на Сонці з'явилася пляма, що була більшою в 10 разів за розмір Землі, тобто її розмір становив майже 130 000 км. Це була одна з найбільших відомих плям на Сонці в нинішньому сонячному циклі.

Новини за темою: Астрономи знайшли нову планету, на якій може бути життя
Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів