USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

На саміті G7 ухвалили заяву щодо дій у галузі продовольчої безпеки

Війна в Україні спричинила подальше погіршення кризи продовольчої безпеки у світі
G7
Джерело: відкриті джерела

Учасники саміту G7 в Хіросімі ухвалили заяву щодо дій у галузі забезпечення продовольчої безпеки. Повний текст документа оприлюднили на сайті Європейської Ради.

Лідери країн переконані, що війна в Україні спричинила подальше погіршення кризи продовольчої безпеки у світі особливо для країн, що розвиваються, та для найменш розвинутих країн.

"Ми зазначаємо із глибоким занепокоєнням, що це спричиняє важкі людські страждання та поглиблює існуючу вразливість глобальної економіки – стримує зростання, збільшує інфляцію, розриває мережі постачання, підвищує енергетичну та продовольчу небезпеку та поглиблює ризики для фінансової стабільності", – йдеться у заяві.

З огляду на такі наслідки війни в Україні та важку гуманітарну ситуацію по усьому світу, сторони повідомили про підтримку зусиль із досягнення справедливого та тривалого миру на основі поваги до міжнародного права.

"Закликаємо всіх учасників Чорноморської зернової ініціативи продовжувати та повною мірою імплементувати сталі операції, реалізовувати їхній максимальний потенціал та продовжувати так довго, як це буде необхідним, та наголошуємо на важливості продовження дозволу на доставлення зерна тим, хто його найбільше потребує", – сказано в документі.

Новини за темою: У Туреччині обговорюють продовження дії "зернової угоди" на два місяці, – Чавушоглу

Крім того, лідери країн навели дані ООН та відповідних міжнародних доповідей, за якими до 828 мільйонів людей в усьому світі постали перед голодом у 2021 році та 258 мільйонів людей у 58 країнах, де була продовольча криза, потребували негайної та надзвичайної продовольчої допомоги у 2022 році.

Тож це може сприяти законній, справедливій і недискримінаційній міжнародній торгівлі продовольством і сільськогосподарськими продуктами, стабілізувати ринки, уникнути дефіциту та знизити ціни на продовольство.

Заяву ухвалили Японія, Австралія, Бразилія, Канада, Коморські острови, Острови Кука, Франція, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Республіка Корея, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, В’єтнам та Європейський Союз.

Новини за темою: На саміті Україна – ЄС Євросоюз підтримав формулу миру Зеленського

Нагадаємо, лідери "Великої сімки" на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії Росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

48-й саміт продовжуватиме роботу до 21 травня. Його учасники розглядають шляхи забезпечення стійкості глобальної економіки, в тому числі за наслідками пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Читайте також:
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
На саміті ЄС не варто чекати рішення про конфіскацію активів РФ на користь України, – DW На саміті ЄС не варто чекати рішення про конфіскацію активів РФ на користь України, – DW
В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети В Японії скасували запуск першої приватної космічної ракети
Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії Україна отримала 760 млн доларів гранту від Японії та Норвегії