USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Саміт G7 в Італії: Зеленський анонсував укладення безпекових угод зі США й Японією

Президент України в межах саміту проведе низку двосторонніх зустрічей
Лідери G7

Лідери G7, 19 травня 2023 р., Хіросіма, Японія

Джерело: G7

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує важливих рішень від саміту "Великої сімки", що 13 червня починається в Італії, і більша частина якого буде присвячена Україні, її оборонній та економічній стійкості. Глава держави зазначив, що в межах заходу проведе низку двосторонніх зустрічей й укладе угоди про безпеку зі США і Японією.

"Сьогодні я візьму участь у засіданні "Групи семи" і проведу серію двосторонніх зустрічей: із господаркою саміту, головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні, прем’єр-міністрами Канади і Великої Британії Джастіном Трюдо і Ріші Сунаком, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем і директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою. Під час зустрічей із президентом США Джозефом Байденом і прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою підпишемо двосторонні безпекові угоди. Документ зі Сполученими Штатами буде безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України", – написав Зеленський.

За словами президента, головними темами саміту для України будуть розвиток коаліції винищувачів, пришвидшення навчання пілотів, прискорене постачання літаків, розбудова української системи ППО на основі "найпотужніших західних комплексів" і нарощування далекобійних спроможностей, затвердження формату використання російських активів на користь України, зокрема для розвитку ОПК України, спільного виробництва зброї.

Саміт країн G7 в італійському регіоні Апулія триватиме до 15 червня.

Учасники саміту

На захід до Італії приїдуть лідери країн та урядів "Великої сімки", керівництво Європейського Союзу та запрошені гості.

Основні учасники:

  • прем'єр-міністерка Італії та голова цьогорічної зустрічі – Джорджа Мелоні;
  • президент Франції – Еммануель Макрон;
  • канцлер Німеччини – Олаф Шольц;
  • прем'єр-міністр Великої Британії – Ріші Сунак;
  • прем'єр-міністр Канади – Джастін Трюдо;
  • президент США – Джо Байден;
  • прем'єр-міністр Японії – Фуміо Кішіда;
  • керівники Євросоюзу – Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляйєн.

Як спеціальні гості саміт відвідають президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, президент Аргентини Хав'єр Мілей, президент Алжиру Абдельмаджид Теббун, президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сілва (голова G20 цього року), прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, король Йорданії Абдалла II, президент Кенії Вільям Руто, президент Мавританії та голова Африканського союзу Мохамед ульд Газуані, президент Тунісу Каїс Саїд, президент ОАЕ Мухаммед бін Заїд.

Від міжнародних організацій будуть присутні Крісталіна Георгієва (операційний директор Міжнародного валютного фонду), Матіас Корманн (генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку OECD), Антоніу Гутерреш (генеральний секретар ООН), Аджай Банга (президент Світового банку).

Крім того, вперше в історії саміт "Групи семи" відвідає Папа Римський. Понтифік виступить на сесії, присвяченій розвитку штучного інтелекту.

Чого очікувати

Цьогоріч Володимир Зеленський отримав запрошення від прем'єрки Італії Джорджі Мелоні та візьме участь у саміті.

У програмі заходів G7 зазначено таке:

  • прибуття Зеленського в Борго-Егнація 13 червня о 15:00 за Києвом.
  • о 15:15 стартує перша частина сесії щодо питання України за участю лідерів G7 та української делегації.
  • друга частина сесії почнеться о 16:15 – лише у форматі "Великої сімки".

Крім того, у Білому домі офіційно повідомили, що глава США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський зустрінуться на полях G7 і після переговорів проведуть пресконференцію.

Як раніше писало видання Financial Times, результатом зустрічі Байдена та Зеленського може стати підписання угоди про "гарантії безпеки" між країнами. Видання зазначило, що ця угода стане "найважливішою" в серії документів, які Україна вже уклала з країнами – членами НАТО.

Речник президента України Сергій Никифоров підтвердив плани підписання безпекових угод зі Сполученими Штатами Америки, а також Японією найближчим часом, але не уточнив, чи станеться це саме на саміті G7.

Щодо очікувань української сторони від саміту в Італії 2024, Никифоров розповів, що на зустрічі обговорюватимуть ключові теми у відносинах з Брюсселем. Також відбудуться переговори у двосторонніх форматах.

Зокрема, зі США говоритимуть про подальше нарощення оборонної підтримки, розвиток коаліції винищувачів і кроки, які потрібні для пришвидшення постачання F-16 для України. Крім того, Україна планує обговорити з партнерами питання ППО, яке критично важливе для фронту та мирних міст.

Заморожені активи РФ

Країни "Групи семи" протягом тривалого часу ведуть переговори про те, як можна залучити заморожені російські активи на користь України. Відомо, що наприкінці травня міністри фінансів G7 досягли певного прогресу в обговоренні цього питання. Конкретні рішення можуть ухвалити на саміті лідерів, проте остаточні суми ще не узгоджені. До того ж офіційні особи, які брали участь у переговорах міністрів, висловили обережність, пославшись на складні юридичні та технічні аспекти.

Один із планів, запропонований Сполученими Штатами, передбачає виділення кредиту Україні на 50 млрд доларів під заставу російських активів. Вашингтон пропонує використати прибуток від заморожених коштів РФ, щоб мати можливість надати більше грошей, а майбутні доходи покриють ці витрати.

США сподіваються, що всі уряди "Групи семи" візьмуть участь у наданні авансового кредиту Україні на 50 млрд доларів, але Вашингтон готовий взяти на себе весь кредит самостійно за умови гарантій ЄС, що активи РФ залишаться заморожені.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 260 млрд євро (281 млрд доларів) коштів російського центрального банку було заморожено в усьому світі. Вони приносять від 3 млрд євро прибутку на рік.

Європейський Союз, де перебуває основна частина активів, вже погодився спрямувати щорічний прибуток до спеціального фонду, з якого фінансуватиметься військова допомога Україні.

Раніше ми повідомляли, що міністри закордонних справ "Великої сімки" закликають до посилення підтримки України. А глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україні терміново потрібна посилена протиповітряна оборона.

Читайте також:
Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів Україна скоро може отримати перший літак F-16: Нідерланди дали дозвіл на експорт 24-х винищувачів
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Байден може вийти з президентських перегонів, якщо на це вплине його найближче оточення, – ЗМІ Байден може вийти з президентських перегонів, якщо на це вплине його найближче оточення, – ЗМІ
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів