USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Туреччині обговорюють продовження дії "зернової угоди" на два місяці, – Чавушоглу

Сторони обговорять ще низку питань
Зерно танкер корабель
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

У турецькому Стамбулі розпочалися переговори про продовження дії "зернової угоди". Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає Daily Sabah.

За його словами, сторони обговорюють пролонгацію договору на два місяці.

"Зустріч між делегаціями Туреччини, Росії, України та ООН у Стамбулі зосереджена на продовженні Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці", – зазначив Чавушоглу.

Що обговорюватиметься ще

Раніше Міністерство оборони Туреччини повідомляло, що на зустрічах з Україною, РФ та ООН щодо продовження дії договору "зернової угоди" 10–11 травня будуть обговорені такі питання:

– Продовження зернової угоди з метою забезпечення швидкої безпечної та ефективної роботи "зернового коридору", який є життєво важливим для світового постачання продовольства та безпеки, а також для запобігання збитку країнам, які цього потребують, шляхом забезпечення стабільності цін на продовольство;

– Питання створення детального та безпечного плану евакуації для повернення турецьких торговельних суден та їхніх екіпажів, які застрягли в українських портах через конфліктні обставини.

Російська блокада

Нагадаємо, 13 березня Росія заявила, що погодила продовження своєї частини "зернової угоди" лише на 60 днів, а не на 120, як передбачено в угоді 2022 року. 

"Російська сторона, відзначаючи пакетний характер запропонованих генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження Чорноморської ініціативи після закінчення другого терміну 18 березня, але тільки на 60 днів", – заявив тоді заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін.

Після цього Росія неодноразово блокувала роботу "зернового коридору". Останнє таке блокування відбулось 8 травня. РФ відмовилась реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. На інспекцію в територіальних водах Туреччини очікували 90 суден, з яких 62 – це кораблі, які йдуть під завантаження. 

Позиція України

Україна виступила категорично проти такої ініціативи Росії щодо продовження "зернової угоди" лише на 60 днів. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков написав у Twitter, що це не відповідає угоді РФ з Туреччиною та ООН.

"Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН", – наголосив він.

Про "зернову ініціативу"

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Станом на кінець січня Україна вже відправила 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Читайте також:
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування 64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування