USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

На початок 2024 року економіка України зросла на 3,5%

Робота українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку війни
ВВП

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

На початку 2024 року в Україні продовжується тенденція відновлювального зростання. Мінекономіки оцінює зростання ВВП в січні на рівні 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023 року.

"Ключовими факторами підтримки позитивної економічної динаміки на початку року стали зростаючий інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей", – заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, робота українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку війни. В першу чергу це стосується виробників аграрної і металургійної продукції, підприємств із добування металевих руд.

"Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло як на діяльність експортерів, так і на діяльність виробників, суттєво залежних від імпортної сировини", – пояснила вона.

Через інвестиційний попит на тлі збереження бюджетного фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури зростає і будівельна галузь. Також у січні спостерігались позитивні відновлювальні тенденції у галузях сільського господарства та внутрішньої торгівлі, повідомили в Мінекономіки.

Нагадаємо, у січні 2024 року Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – вітчизняні виробники експортували 12 млн тонн продукції.

Раніше ми писали, що у 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022 року, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі й ставши максимальною за часи незалежності нашої держави.

У 2024 році Міністерство економіки України прогнозує зростання ВВП на 4,6%, а інвестицій – на 29,6%. Про це сказала перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також:
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року