USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна в січні вийшла на рекордний експорт з початку повномасштабної війни

Минулого місяця український експорт був дуже близько до довоєнних показників
Балкери зерно корабель сухогруз _1
Джерело: АМПУ

У січні 2024 року Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – вітчизняні виробники експортували 12 млн тонн продукції. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Також у січні вперше до експортних операцій залучено судно, яке було застраховане від військових ризиків за страховкою UNITY, створеною українським урядом спільно з партнерами.

"Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту. У січні 2024 року Україна експортувала 12 млн тонн продукції. Це всього на два мільйони тонн менше, ніж у довоєнному січні 2022 року. З них 8,7 млн тонн було вивезено морським транспортом", – зазначила Юлія Свириденко.

Новини за темою: Українських підприємців за порушення правил експорту зерна на пів року позбавлятимуть верифікації

Перше судно за страховкою UNITY

Як розповіли в міністерстві, вартість страховки зазначеного судна становила 0,75% вартості судна, що значно дешевше, ніж під час дії BCGI.

"Нормалізація страхового ринку в торгівлі є наріжним елементом відновлення експорту продукції з доданою вартістю. Наша мета вийти не тільки на довоєнні обсяги експорту, а й більшу виручку. Це стане можливим, коли українські експортери зможуть вільно відправляти морем контейнери", – пояснила Свириденко.

Програма страхування суден Unity, яку уряд України реалізує спільно з Marsh McLennan і пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів у територіальних водах України, що сприятиме, зокрема, збільшенню обсягів українського експорту.

Загальний обсяг покриття за програмою становить 50 млн доларів. За підрахунками, запропонований механізм страхування дасть змогу здешевити вартість страхування зерна в середньому приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що своєю чергою дасть змогу зернотрейдерам заощадити близько 100–140 гривень на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе 4 млрд гривень.

Нагадаємо, у 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022 року, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі й ставши максимальною за часи незалежності нашої держави.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали