USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

МВФ найближчими днями оголосить про чотирирічну програму для України на 15,6 млрд доларів, – FT

Офіційне оголошення рішення відбудеться за кілька днів
гривні гроші

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Міжнародний валютний фонд найближчим часом оголосить про нову чотирирічну програму кредитування України на суму 15,6 млрд доларів. У ході переговорів обговорювали суму від 14 до 16 млрд доларів, повідомляє The Financial Times.

За даними джерела видання, близького до переговорів, оголошення про програму "неминуче" і буде зроблено за кілька днів.

Як зазначає Financial Times, на МВФ чинять тиск, щоб він надав більш комплексний пакет допомоги для країни, яка була економічно спустошена повномасштабним вторгненням Росії в лютому 2022 року.

У заяві, опублікованій у середу, Міжнародний валютний фонд підтвердив, що переговори між персоналом МВФ та українською владою були продуктивними і було досягнуто дуже гарного прогресу відповідно до набору політик, які могли б лежати в основі програми, що підтримується фондом".

Новини за темою: МВФ може списати Україні борги, потрібно вибудувати взаємовідносини, – Гарбарук

"Спираючись на цей прогрес, співробітники та влада розраховують завершити обговорення найближчими днями", – сказав Ваграм Степанян, постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні.

Роль України у глобальній економіці

Економісти наголошують, що ескалація війни в Україні залишається головною загрозою глобальній стабільності, яка може призвести до дестабілізації енергетичних чи продовольчих ринків та подальшої фрагментації світової економіки.

Прогноз для світової економіки

Для країн з розвиненою економікою уповільнення буде більш вираженим зі зниженням з 2,7% минулого року до 1,2% та 1,4% цього і наступного року. При цьому у МВФ наголошують, що у 9 з 10 країн із розвиненою економікою, швидше за все, відбудеться уповільнення економічної активності.

В той же час економісти зазначають: група країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються, вже пройшли нижню точку спаду, при цьому очікується, що зростання трохи підвищиться до 4% і 4,2% цього і наступного року.

Поліпшення прогнозу на 2023–2024 роки також зумовлено стійкістю економік у третьому кварталі 2022-го завдяки сильним ринкам праці, стабільному споживанню домогосподарств та інвестиціям бізнесу, а також кращій, ніж очікувалося, адаптації до енергетичної кризи в Європі. 

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні