USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

МВФ може списати Україні борги, потрібно вибудувати взаємовідносини, – Гарбарук

Гарбарук: "Війна – це та можливість, щоб списати велику кількість боргових зобов’язань, якщо не тіло кредиту, то відсотки"
Ігор Гарбарук
Ігор Гарбарук
Джерело: скріншот

В українського уряду є потенційно величезна можливість списати Україні борги, користуючись тою ситуацію, яка в нас є. Про це заявив міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук в ефірі UWN.

"І це потрібно робити, тому що дійсно просто накопичувати боргові зобов’язання, зрозуміло, це ж не тільки ми будемо сплачувати, а ще й наші діти, внуки будуть сплачувати. Тому в даному випадку все ж таки ми маємо вибудовувати нашу політику взаємовідносин з МВФ, з іншими банківськими структурами таким чином, щоб це були все ж таки або кошти, які безоплатно передаються під певні інвестиційні програми або була груга частина списання тих боргових зобов’язань, які вже були накопичені за останні 30 років", – розповів він.

За слова експерта, не зовсім вірно просто брати чергові кредитні зобов’язання і не списувати те, що було накопичено за минулі роки.

"Ми ж прекрасно розуміємо, беручи іпотеку і не дай Боже, що ти щось заборгував чи невчасно сплатив, що робить банк? Він нараховує відсотки на відсотки, тому велика кількість всіх цих боргових зобов’язань це не є боргами України, які є фактично. Тому в даному випадку, ми маємо запозичувати кошти, але вони мають запозичуватись не для поїдання, а для розвитку, з іншої сторони, так як це форс-мажор, такої війни в Європі не було, і ніхто не пам’ятає після другої світової. Тому фактично це та можливість, щоб списати велику кількість боргових зобов’язань, якщо не тіло кредиту, то відсотки, це можливість нашого уряду, яку він поки що не дуже використовує", – додав Гарбарук.

Як Україна віддає держборг у період війни

Україна вирішила протягом мінімум двох років не виплачувати боргові зобов’язання, які знаходяться на міжнародному фінансовому ринку. Про це в ефірі UWN повідомив радник президента з питань економіки Олег Устенко.

Обслуговування держборгу Україна планує почати аж за кілька років після війни.

"До початку війни прогнозувалося, що рівень нашого державного боргу по відношенню до нашого валового внутрішнього продукту буде зменшуватись і на кінець 2022 року буде складати менше ніж 50%. Це вважається абсолютно стабільним становищем і називається "Маастрихтські критерії". Там треба мати це співвідношення боргу до ВВП десь на рівні 60% і менше. А у нас могло бути менше ніж 50%, тобто з цієї точки зору ми були повністю захищені", – розповів Устенко.

Проте минулого року значно впав валовий внутрішній продукт, а борги, які були, – залишилися в попередньому розмірі і ще додаткові нові додавались. 

Що стосується Міжнародного валютного фонду, то там обслуговування боргу буде залежити по новій програмі.

"Але не треба думати, що ситуація в нас з ворогом якась дуже критична. Якщо ми перейдемо вже в поствоєнний період часу, то зростання економічне буде значним і це співвідношенням боргу до ВВП буде зменшуватися", – додав він.

Устенко зазначив, що Україні важливо вийти на рівень до 60%, якомога швидше. Що стосується обслуговування боргів, списання боргів і так далі – це питання на поствоєнний період нашого розвитку.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги