USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Туреччині знайшли мозаїки з морськими істотами римського періоду

Ці унікальні мозаїчні артефакти планують експонувати в музеї
мозаїка

Знайдена мозаїка

Джерело: Arkeonews

У провінції Мардін, що на південному сході Туреччини, археологи виявили мозаїки римського періоду, на яких зображені морські істоти. Фрески віднайшли на місці незаконних археологічних розкопок, пише Аrkeonews.

За інформацією видання, працівники музею Мардіна продовжили дослідження території, яка колись була заміським обійстям, оточеним стінами, і виявили мозаїчну плитку. 

"На мозаїчних плитах загальною площею приблизно 100 кв. м зображено риб’ячу луску, трикутники, шестикутники й восьмикутники. Також там є мотиви арок, зображення дерев, водоплавних птахів, восьминогів, риб, мідій, тюленів, вугрів і водних рослин", – кажуть дослідники.

Директор музею Абдулгані Таркан називає знахідку дуже важливою.

"Це римське поселення, розташоване між районами Кизилтепе та Артуклу, не просто є сільською віллою, а охоплює різноманітні архітектурні залишки, зокрема житлові приміщення та некрополь. Ці мозаїки, прикрашені фігурами тварин і рідкісними морськими істотами, є характерними в цьому регіоні. Наш пріоритет – зберегти історичні реліквії, щоб запобігти подальшому псуванню", – додав директор музею.

Знахідки датуються V–VII століттями. Вчені вважають, що мозаїки належать до ранньовізантійського – пізньоримського періоду.

Надалі ці унікальні мозаїчні артефакти планують експонувати в музеї.

Раніше

Останнім часом у деяких районах Амазонки спостерігалася сильна посуха, що спричинило різке падіння рівня води в річках, у результаті чого на берегах річок виявили скельні утворення. Ці скелі прикрашені різьбленням, що зображує людські фігури, вік яких може становити близько 2 тис. років.

Лівія Рібейро, яка вже 27 років живе в головному місті Амазонії, Манаусі, була здивована цим відкриттям.

"Я була вражена, коли побачила різьблення. Попри те, що прожила тут усі ці роки, ніколи не бачила нічого подібного. Хоча різьблення справді чудове, але змушує мене замислитися про майбутнє цієї річки. Чи буде Амазонка взагалі існувати тут через десять років?" – розповіла мешканка.

Ці малюнки були заховані під воду річки Негро, рівень води в якій нещодавно став найнижчим більш ніж за століття. Попри те, що багатьох тішить цей погляд у минуле, є й побоювання: поява цих висічок – "суворе нагадування про зміну довкілля".

Новини за темою: Може бути найстарішою в світі: Індонезійські вчені заново дослідили гігантську піраміду
Читайте також:
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції